Waar de een vakantie viert in de zomer, is de ander juist druk aan het werk. Marjan Woning is organisator van braderieën en die zijn juist in de zomer.

Hardop telt Marjan de uren vandaag, ze kan pas naar huis als de schoonmaakploeg geweest is. Negentien uur werken op de braderie dus. Iets verderop draait ook de oliebollenkraam overuren. Wie de Velleper Donderdagen kent weet dat je niet kunt vertrekken zonder een gezinszak vol oliebollen.

'Dames bloot, handel dood'

Rond 4 uur vanochtend troffen Marjan en haar collega's om naar Velp te rijden. Ze kijken toe bij de opbouw, checken vergunningen en houden vooral de moed erin. Hun werkdag houdt pas op als de braderie vanavond eindigt. En zo gaat het de hele zomer door.

Maar het is dit jaar rustig op de braderie in Velp. En voor kraamhouders is het wel vaker rustig deze zomer. "Dames bloot, handel dood", zegt een verkoper van beddengoed. En daar kon hij best eens gelijk in hebben.

Vaste marktlui worden ouder

Braderieën en jaarmarkten zijn niet meer zo populair, en ze hebben bovendien moeite om zichzelf opnieuw uit te vinden. Op een tropisch warme dag doen mensen liever wat anders dan slenteren langs kraampjes, dat begrijpt organisator Marjan ook wel.

De vaste marktlui worden ouder, hun jongere collega's komen alleen nog als ze zeker weten dat de handel goed is. Ze klagen over de goedkope spullen van de Action, over consumenten die steeds meer kopen via internet.

Vergane glorie

Jan Buurman van de lokale ondernemersvereniging ziet wat ze in het hele land zien: de braderie straalt een beetje vergane glorie uit. "Het valt niet mee om je te blijven vernieuwen, je moet de mensen meer bieden dan wat standjes met eten en drinken. Je hebt artiesten nodig, vermaak", vertelt Buurman.

Lees ook

Marjan schat dat er wel veertig procent minder handel is ten opzichte van een jaar of tien terug. Maar ook vandaag zal ze niet wanhopen. "Ik doe dit al twintig jaar, handel fluctueert, het is een rondreizend circus waar iedereen elkaar kent. Bovendien is het doorgaans trouw volk, mensen die een markt bezoeken. De bezoekers zijn wat vrolijker in de zomer, dat merk je ook, alle dagen zijn gezellig. We zeuren niet, we gaan gewoon door."

Tv-reportage: de braderie in Velp heeft het zwaar deze zomer

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.