"We gaan al een jaar of 3 niet meer op vakantie. Het is veel te duur." Op de markt in Amersfoort herkennen ze de laatste cijfers van het Nibud: meer dan een kwart van alle Nederlanders gaat dit jaar niet weg.

Opvallend is dat 64 procent van die groep niet op vakantie gaat omdat ze het te duur vinden. Dat is meer dan in de cijfers van vorig jaar.

Toerisme-inflatie

Ko Koens is senior onderzoeker toerisme aan de Breda University. Hij heeft een goed beeld van waarom mensen wel of niet op vakantie gaan. "Er is altijd een groep die het echt niet kan betalen. Maar ook zie je een soort toerisme-inflatie. Het moet ieder jaar weer iets bijzonderder en mooier. Je komt niet meer weg met een huisje op de hei in Drenthe."

En zulke reizen kosten simpelweg meer. "We gaan vaker en verder weg en hebben een reislustiger leven. Ook om die reden moet het bijzonderder. Mensen zijn al op veel plekken geweest."

Amersfoort

Toch is dat niet het overheersende gevoel in Amersfoort. "Ik schrik gewoon van de prijzen", zegt de vrouw die al 3 jaar thuisbleef. "Het kost 400 of 500 euro per persoon voor 14 dagen all-inclusive. Dat gaat gewoon niet meer." Ze spaart daarom geld voor dagjes weg met de kleinkinderen.

Een man op de markt gaat nog wel op vakantie. "Dit jaar ga ik naar Terschelling. Dat kost zo'n 475 euro." Hij vindt het veel geld. "Het valt me op dat het allemaal duurder wordt, zeker als je single bent. Daar wordt het niet leuker van."

Reportage: gaan de mensen op de markt in Amersfoort nog wel op vakantie?

Mooie zomer houdt mensen thuis

Reisadviseur Karin Bozuwa vindt het spijtig dat minder mensen een vakantie boeken. "Maar ik begrijp het wel. Het leven wordt steeds duurder." Ze heeft nog wel tips voor mensen die geld willen besparen. "Wij doen veel zaken met Duitse organisaties, daar hebben ze hoge kinderkortingen. Tot wel 17 jaar krijgen kinderen daar korting. Hier ligt dat veel lager. Dat scheelt enorm, soms wel honderden tot duizenden euro's."

Toch ziet Bozuwa ook vaak een andere reden waarom mensen thuis blijven. "Wij hebben de indruk dat een mooie zomer hier meer invloed heeft op wel of niet weggaan, dan iemands budget."

Lees ook

Staycation

Voor die keuze heeft Ko Koens nog wel een term: staycation. Het negatieve imago van vakantie in eigen land is wel verdwenen, vertelt hij. "Het klimaat wordt zonniger en als je daarvan houdt, is het hier heel prettig. Je ziet ook dat het hipper begint te worden om in Nederland op vakantie te gaan, naar een plek die je makkelijker kunt bereiken."

Thuisblijven is volgens hem ook nog eens fantastisch voor je toeristenbeleving. "Je weet precies waar alles is en wat je kunt doen. Je bespaart ook nog eens een hoop geld. En daardoor kun je juist in eigen land een hoop bijzondere dingen gaan doen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.