Werknemers van het chemiebedrijf Dupont Dordrecht die bloot gesteld zijn aan de schadelijke stof C8 (PFOA), hebben recht op erkenning. Dat meldt de FNV vandaag in het AD.

De FNV vindt dat de medewerkers die gevolgen ondervinden aan de blootstelling van de giftige stoffen recht hebben op erkenning en compensatie. Ze stellen het bedrijf achter de chemie-fabriek in Dordrecht nu aansprakelijk voor de gezondheidsklachten die werknemers hebben opgelopen. 

“We zien dat veel van deze mensen ernstige gezondheidsklachten hebben, die in verband kunnen staan met de blootstelling van deze stof,” aldus Marian Schaapman, directeur Bureau Beroepsziekten va de FNV, in het AD.

In oktober 2015 maakte EenVandaag hier al een item over:

Het in Dordrecht gevestigde chemiebedrijf Dupont heeft decennialang de giftige stof C8 (PFOA) gebruikt bij de productie van Teflon (bijvoorbeeld bij pannen met anti-aanbaklaag). Sinds september 2012 mag deze giftige stof in Nederland niet meer gebruikt worden.  

Tussen 2005 en 2009 heeft Dupont Dordrecht het bloed van personeelsleden die werken in de fabriek in Dordrecht onderzocht op de aanwezigheid van PFOA. Vervolgens heeft EenVandaag de resultaten van dit onderzoek voorgelegd aan hoogleraar toxicologie Martin van den Berg: “De gehaltes die hier staan zijn schokkend, ten opzichte van de Nederlandse bevolking.”

Naar aanleiding van een publicatie van FTM (Follow the Money) kondigde staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur destijds een RIVM-onderzoek aan. Dit onderzoek is nog steeds gaande en richt zich op de honderden inwoners van Dordrecht en Sliedrecht waarbij gekeken wordt naar de hoogte van C8-gehaltes in het bloed van de inwoners. 

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was echter van mening dat de resultaten van dit onderzoek te lang op zich laten wachten, hij besloot een onderzoek in te stellen dat in november van dit jaar al klaar moet zijn. De minister wil weten hoe het bedrijf zich heeft gedragen, daarnaast wil hij ook weten of instanties als de Arbeidsinspectie hun toezichthoudende en controlerende taak wel hebben uitgevoerd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.