Chemiebedrijf Dupont in Dordrecht blijkt al verschillende keren regels te hebben overtreden, meldt het AD op basis van eigen onderzoek. Sinds 2010 werd het bedrijf meerdere malen beboet en kreeg het te maken met dwangsommen en aangiftes.

Zo zou de fabriek in 2010 diverse keren te veel verwaterd zoutzuur hebben geloosd in de Beneden Merwede. Twee jaar later kreeg het bedrijf een boete van 10.000 euro voor het lozen van  3.000 kilo giftig waterstoffluoride. Beide gevallen werden te laat gemeld bij Rijkswaterstaat. Dupont ging ook in de fout met de export van hcfk's, schadelijke chemische verbindingen, en kreeg daarvoor in 2012 een boete van 200.000 euro. Chemours, het concern waar de chemische tak van Dupont onder valt zegt in een reactie tegen het AD dat het in vrijwel alle gevallen ging om late meldingen en niet om ernstige overschrijdingen.

Deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek gaat doen naar het gebruik van de chemische stoffen C8 en DMAc bij Dupont. Werknemers van de fabriek zijn mogelijk ziek geworden doordat ze jarenlang met C8 hebben gewerkt. Mogelijk hebben ze hierdoor een verhoogde concentratie van de giftige stof in hun lichaam. C8 is sinds 2012 in Nederland verboden. 

Begin juli maakte FNV bekend het bedrijf achter Dupont aansprakelijk te stellen voor de gezondheidsklachten die werknemers hebben, volgens de bond door hun werk in de fabriek.  

De Inspectie SZW, de vroeger Arbeidsinspectie, liet in april al weten onderzoek te doen naar haar eigen functioneren tussen 1975 tot 1990. 'Wij gaan na of we inspecties hebben gedaan, of er meldingen zijn geweest en wat er is geconstateerd', zei een woordvoerder over dat onderzoek.Eerder werd al bekend dat FNV

EenVandaag sprak met verschillende oud-werkenemers over hun werk in de fabriek. Kijk hieronder de reportages terug:

Zwangerschapsproblemen bij oud-medewerkers DuPont

Onderzoek naar ziektegevallen DuPont-fabriek

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.