De teflonfabriek van het Amerikaanse Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht stoot een kankerverwekkende chemische stof uit die volgens toxicologen de gezondheid van werknemers en omwonenden bedreigt. Het gaat om de stof GenX, schrijft de Volkskrant.

De stof veroorzaakt in laboratoriumtests onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen bij ratten en muizen. Via de fabrieksschoorstenen zou de stof neerdalen op woonwijken in Sliedrecht en Dordrecht.

Chemours ontkent dat GenX kankerverwekkend is. De laboratoriumtests zouden niets zeggen over de gezondheidsrisico's voor mensen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu noemt het na eigen onderzoek 'aannemelijk' dat GenX giftig is voor mensen.

Hoe schadelijk is deze stof nu precies? In EenVandaag een reactie van hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht Martin van den Berg.

De provincie Zuid-Holland liet de krant weten niet in te grijpen bij Chemours, omdat GenX nog niet op de Europese lijst met zeer zorgwekkende stoffen staat.

De fabriek in Dordrecht ligt al veel langer onder vuur. Chemiebedrijf Dupont in Dordrecht overtrad al verschillende keren regels. Sinds 2010 werd het bedrijf meerdere malen beboet en kreeg het te maken met dwangsommen en aangiftes.

Uit onderzoek van EenVandaag bleek ook dat vrouwen die in de Lycrafabriek van DuPont in Dordrecht werkten ernstige zwangerschapsproblemen kregen. Het ging om opvallend veel miskramen, baarmoederhalskanker en doodgeboren kinderen. Zwangere vrouwen werkten met giftige stoffen in de Lycrafabriek, zonder goede bescherming. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag.