Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht heeft Dirk K. veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Dat is een jaar minder dan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter sprak hem vrij van opzet.

Dirk deelde afgelopen juli twee harde klappen uit tegen het hoofd van Lucas. Hij was met zijn vrienden een avond uit en ze haalden op de terugweg nog wat eten.

Ingrijpende beelden

Voor de snackbar komen de vrienden in een woordelijke confrontatie terecht met Dirk K.. De kwestie lijkt gesust door een beveiliger. Maar enkele minuten later stormt Dirk K. de eetgelegenheid in en haalt tweemaal hard uit. Lucas overlijdt vijf dagen later aan de gevolgen.

De klappen worden vastgelegd door een beveiligingscamera in de zaak. De beelden zijn ingrijpend en worden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak getoond. Daarop is te zien is hoe Lucas vrijwel direct na de klappen in elkaar zakt.

Lees ook

Laffe wijze

Volgens het Openbaar Ministerie zou hier sprake zijn geweest van voorbedachte rade. Maar volgens de rechtbank zou de inmiddels 26-jarige Dirk hebben gehandeld in een opwelling en hevige driftbui. De straf valt daarom lager uit.

De rechter stelt dat er op 'abrupte en schokkende wijze' een einde kwam aan het leven van Lucas, en bestempelt het als "onverhoeds en op laffe wijze". Lucas heeft volgens de rechtbank de fatale klappen niet zien aankomen. De rechter stelt dat het strafblad van Dirk K., dat 17 pagina's telt, heeft meegewogen in de hoogte van de straf. Dirk K. reageerde woedend op zijn straf en zei bij het verlaten van de rechtbank in hoger beroep te gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.