De rechtbank in Amsterdam heeft belastingadviseur Jaap R. uit Soest vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk wegens belastingfraude. Ook krijgt hij een beroepsverbod voor de duur van drie jaar. Met de straf volgt de rechtbank de eis van het Openbaar Ministerie.  

Gedupeerden van R. vertelden vorig jaar in EenVandaag over de oplichting door de adviseur. Zij werden geconfronteerd met hoge terugvorderingen van de Belastingdienst, die opliepen tot vele duizenden euro’s. R. is één van circa 100 malafide belastingadviseurs die de fiscus in het vizier heeft, zo maakte de dienst in EenVandaag bekend. Om die adviseurs aan te pakken heeft de belastingdienst een speciaal team opgericht. In twee jaar tijd onderzocht dat team ruim 120 zaken rond belastingconsulenten. 

De rechtbank acht bewezen dat R. zich jarenlang heeft schuldig gemaakt aan het indienen van onjuiste belastingaangiften. Hij zou de Belastingdienst daarbij voor in totaal ruim 800.000 euro hebben gedupeerd. R. zou zelf in vier jaar tijd een  kleine 350.000 euro verdiend hebben aan het invullen van aangiften van 4600 klanten. 

De rechtbank vindt een celstraf op zijn plaats omdat R. gedurende lange tijd op grote schaal de Belastingdienst en zijn klanten om de tuin heeft geleid. De man uit Soest had het daarbij vooral voorzien op kwetsbare mensen met een laag inkomen en gezondheidsproblemen. Hij gaf in hun aangiften steeds niet bestaande aftrekposten op. R. zegt zelf dat hij bewijsstukken voor de aftrekposten heeft gezien, maar dat zijn klanten die steeds zijn kwijtgeraakt. De rechtbank gelooft dat niet en vindt het risico dat hij in herhaling valt dermate groot dat R., die ook met zijn eigen aangiften had gefraudeerd, drie jaar lang zijn beroep niet mag uitoefenen. 

Bekijk hier de reportage die EenVandaag eerder maakte over malafide belastingadviseurs: