Een loyale jongen die voor iedereen klaarstond en conflicten uit de wegging. Zo schetsen vrienden en familie Lucas de Ruwe. Maar twee harde klappen maakten deze zomer een einde aan het leven van de 25-jarige.

De Utrechter Dirk K. hoorde vandaag zeven jaar cel tegen zich eisen tijdens een emotionele zitting. De officier van justitie noemt het 'onverteerbaar' dat juist de loyale en vriendelijke Lucas het slachtoffer is geworden van geweld.

Het is niet voor het eerst dat Dirk K. voor de rechter moet verschijnen. Al sinds zijn vroege jeugd komt hij aanraking met politie en justitie. Hij wordt veroordeeld voor diefstal, bedreiging en geweldpleging. In een tv-programma over de rechtbank Utrecht wordt gesteld dat hij 'de jongste veelpleger van Utrecht' is. Zijn strafblad telt zeventien pagina's. Iets waar Dirk volgens deskundigen die hem onderzochten makkelijk mee omgaat.

Fatale minuten

Het is zaterdag 7 juli als Lucas met twee vrienden na het stappen eten gaat halen bij een grillroom aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Door een taxi worden ze er afgezet. Het drietal komt vervolgens Dirk K. tegen die ook net eten heeft gehaald.

Vanaf dat punt verschillen de lezingen. Volgens Dirk wilden de jongens hem zijn eten afpakken en is hij door hen geslagen, hoewel hier geen bewijs voor is. De jongens zeggen dat zij hem vroegen wat voor eten hij had gehaald en Dirk juist agressief reageerde.

Ingrijpende laatste beelden

Na deze confrontatie lopen Lucas en zijn vrienden de grillroom binnen voor een bestelling. Van Dirk is op dat moment geen spoor. Op beveiligingsbeelden die tijdens de zitting worden getoond, is te zien hoe Dirk om 2:37 ineens de zaak binnenloopt en vanuit het niets Lucas tweemaal hard tegen zijn hoofd slaat. Lucas grijpt naar zijn hoofd en zakt vervolgens langzaam weg. Dirk moet de grillroom uitgewerkt worden om te voorkomen dat hij nog vaker slaat.

Bij het zien van deze beelden wordt het veel nabestaanden van Lucas te veel. Er wordt gehuild en de zitting wordt geschorst. De rechter noemt de beelden schokkend, indringend en ingrijpend. Maar vindt het ook belangrijk dat ze worden getoond.

Broer en zus: we waren een drie-eenheid

Lucas vecht vijf dagen voor zijn leven maar overlijdt op 12 juli aan de gevolgen van het geweld. Omdat hij op zijn achttiende verjaardag zijn donorcodicil had geregeld, heeft hij vijf levens kunnen redden. "Zijn liefdevolle hart leeft door bij iemand anders", vertellen zijn broer en zus tijdens het lezen van hun een slachtofferverklaring.

Broer en zus noemen Lucas conflictvermijdend. Iemand met een grote vriendengroep waarvoor hij altijd klaarstond. "Vriendschap was de basis van zijn leven", schetsen ze hun broer met wie ze een nauwe band hadden. Ook moeder leest een emotionele verklaring voor. "Ik zal nooit meer om hem kunnen lachen. Ik zal nooit meer kunnen zeggen hoeveel ik van hem houd. Ik mis hem", zegt de moeder in haar verklaring.

Vader doet beroep op rechter: bescherm maatschappij

"Mijn zoon Lucas is dood door zinloos en laf gedrag", zegt de vader van Lucas tegen de rechter. Hij heeft het plaats delict bezocht en de videobeelden bekeken. Daarop zag hij hoe Dirk zijn zoon 'opzettelijk en met kracht' sloeg.

De vader van Lucas zegt boos te zijn op de persoon die een boksbeugel en een verwijzing naar de duivel op zichzelf heeft getatoeëerd. Op de man die al vaker voor geweld is veroordeeld en weet wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Hij richt zich tot de rechtbank in zijn verklaring: "We kennen in het recht resocialisatie. Maar wat als de verdachte al meerdere kansen op resocialisatie heeft gehad? Ik hoop dat uw oordeel de rechter de samenleving zal beschermen", zegt hij.

Dirk K.: dat die jongen is overleden vind ik het allerergste

Na deze verklaringen laat de rechter een lange stilte vallen. Daarop reageert Dirk. "Het spijt me echt dat het zo is gelopen. Dit is echt niet mijn bedoeling geweest. Ik weet niet wat ik moet doen om het goed te maken. Ik accepteer iedere straf. Het spijt me echt", zei hij tegen de rechter.

Volgens Dirk kwam hij terug naar de cafetaria om nog een broodje te bestellen. Daar herkende hij zijn vermeende belagers. Uit een schrikreactie heeft hij toen geslagen. Dirk blijft bij dit verhaal, ondanks herhaaldelijke vragen."Dat die jongen is overleden, dat vind ik het allerergste. Die beelden zie ik ook steeds voor me", zegt hij.

De rechtbank doet uitspraak op 1 februari.