Het is en blijft een heikele kwestie: euthanasie in de breedste zin van het woord. Ruim een week geleden maakte coöperatie 'Laatste Wil' bekend dat ze een legaal middel hebben gevonden dat tot de dood leidt bij inname. De naam van dit middel circuleert inmiddels rond en is gewoon te bestellen via internet. Filosoof en 'suïcideconsulent' Ton Vink is niet te spreken over de manier waarop coöperatie Laatste Wil omgaat met mensen die hun leven willen beëindigen.

Het middel leidt schijnbaar niet tot een ‘vreedzame dood’, zoals coöperatie Laatste Wil propageert. Ton Vink is al tientallen jaren actief op het terrein van euthanasie en heeft een eigen praktijk waarin hij mensen begeleidt en informeert over hun levenseinde. “Deze coöperatie had nooit bekend moeten maken dat ze dit middel hadden gevonden. Ik vind het erg ongelukkig opgezet, het enige wat ze na een half jaar lid te zijn tegen je zeggen is: hier is de naam van het middel, succes ermee!”

Vink vindt dat je verantwoordelijkheid moet nemen als je mensen zo'n middel aanraadt. “Je moet een gesprek voeren met mensen en ze uitnodigen om te komen praten. Je moet ze waarschuwen voor de gevolgen van het innemen van dit middel.”

Intussen is er een run ontstaan op het middel in kwestie, dat nu nog legaal te verkrijgen is. Een bedrijf in Beek dat handelt in oplosmiddelen en andere chemische stoffen, heeft de vraag naar het middel zien vertienvoudigen. Ze waren verbaasd door de extreme stijging in de vraag naar het middel en zochten op internet naar een mogelijke reden. Dat het voor zelfdoding zou zijn, hadden ze niet verwacht. Verslaggever Harm van Atteveld ging langs bij leverancier Rob Lemmens, die het desbetreffende middel levert. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.