Op de manier waarop coöperatie De Laatste Wil toegang wil bieden tot een zelfdodingspoeder reageert het Opiniepanel van EenVandaag verdeeld. Er zijn vooral zorgen over de makkelijke beschikbaarheid van het middel en dat het aangeschaft en gebruikt kan worden zonder tussenkomst van een arts.

Op 1 september kondigde coöperatie 'De Laatste Wil' aan dat ze een zelfdodingspoeder gaan aanbevelen aan hun leden. Mensen kunnen dan zelf een einde aan hun leven maken op een volgens de stichting humane wijze.

Van de 30.000 ondervraagden is 43 procent dan ook tegen de komst van het poeder. Door de makkelijke beschikbaarheid zijn ze bang dat er misbruik van gemaakt wordt. Zo zegt een deelnemer: “Een moordmiddel in huis lijkt mij niet zo’n goed idee, je kan er natuurlijk ook anderen mee doden.” Ook zouden mensen het in een vlaag van wanhoop in kunnen nemen doordat er geen arts bij betrokken is.

Een even grote groep van 44 procent zou wel willen dat dit poeder er komt. Voorstanders stellen dat alleen iemand zelf kan bepalen wat lijden is en zouden het ook een geruststelling vinden dat ze op een zelfgekozen moment een einde aan hun leven kunnen maken. Daarnaast is dit middel, zo denken voorstanders, een waardiger manier om te sterven dan veel andere manieren van zelfmoord.

Behoefte aan zelfdodingsmiddel

Los van dit specifieke poeder is er onder de deelnemers wel draagvlak voor een middel waarmee mensen op een zelfgekozen moment een einde aan hun leven kunnen maken. Zeven op de tien (70%) deelnemers kunnen zich voorstellen dat ze op deze manier hulp bij zelfdoding zoeken, met name als ze lichamelijk en uitzichtloos lijden. De meeste mensen vinden dat hier een arts bij betrokken moet zijn.

Aantal leden coöperatie in korte tijd verdrievoudigd

Sinds het nieuws over het zelfdodingspoeder begin deze maand naar buiten kwam, is het aantal leden van de coöperatie verdrievoudigd. Ze verwachten vandaag het 11.000ste lid te verwelkomen. Vanavond reageert Petra de Jong van coöperatie 'Laatste Wil' in de studio van EenVandaag op de toenemende kritiek op het middel en op de uitslagen van dit onderzoek.

Rapportage onderzoek Poeder Drion

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 30.249 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 7 t/m 12 september 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.