De overheid overweegt nieuwe maatregelen om mensen minder frisdrank te laten drinken. Zo wordt in een conceptvoorstel gesproken over het verlagen van belastingen op suikervrije frisdrank en bronwater. Een klant in de supermarkt reageerde in het NOS Journaal verheugd op de aangekondigde maatregelen: "Van die plannen van die suikers? Dat vind ik een fantastisch plan. Kinderen zijn allemaal veel te druk, krijgen veel te veel suikers, hebben allemaal ADHD tegenwoordig, dus prima dat de overheid daar iets aan doet."

Dat direct verband tussen suikers, ADHD en druk doen viel ons meteen op. Klopt het dat je van de suikers in frisdrank inderdaad ADHD kan krijgen?

Geen dubbelblind onderzoek

We spraken allereerst met hoogleraar voedingskunde Martijn Katan. Hij vertelt dat er nog nooit een onderzoek is geweest dat heeft kunnen bewijzen dat er een verband is tussen je voedingspatroon en ADHD. "Er zijn wel onderzoeken geweest die zoiets aantoonden", zegt Katan, "maar die zijn niet dubbelblind uitgevoerd. Met ander woorden: de kinderen uit het onderzoeken wisten dat ze deel uitmaakten van een onderzoek. Er is nog geen dubbelblind onderzoek dat verbanden tussen voedingspatroon en ADHD aantoont". Hoogleraar Katan twijfelt dan ook niet over de stelling. De suikers in de frisdrank kunnen niet leiden tot ADHD, of drukker gedrag uberhaupt. Kortom, de stelling is duidelijk fictie.

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam is het eens met Katan. "Dat betekent overigens niet dat kinderen allemaal weer frisdrank kunnen gaan drinken. Je wordt er nog steeds dik van en het is slecht voor je tanden. Bovendien zit er in sommige frisdranken zoals cola en energydrinks veel cafeïne. En dat heeft veel invloed op de hersenen van kinderen." Kort gezegd, kinderen worden drukker van de cafeïne.

Kijk en lees ook:

BBC-experiment

Dat suikers je drukker zouden maken is een misverstand dat al lange tijd heerst. De BBC besloot de die onwetendheid in 2007 te testen onder de ouders van een schoolklas. De ouders kregen te horen dat hun kind die dag uitsluitend gezonde, suikerloze producten kreeg te eten, terwijl in werkelijkheid de kinderen die dag, bij wijze van experiment, vol werden gestopt met suiker. De onwetende ouders waren desalniettemin erg te spreken over het gedrag van hun kinderen. Hun kinderen waren zogenaamd een stuk rustiger en hadden geen last meer van suikerpieken of -dippen. A self-fulfilling prophecy?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.