"Consumenten zijn niet klaar voor suikervrije producten." Deze opmerkelijke uitspraak deed Coca Cola-innovator Bruno van Gompel in een artikel op Nu.nl. Klopt het ook, zeker nu er zoveel lightproducten in de schappen liggen?

Suiker is een groot taboe aan het worden en dus zou je zeggen dat mensen vaker kiezen voor lightproducten. Van Gompel, verantwoordelijk voor productinnovatie bij Coca Cola in West-Europa, ziet dat anders. Hij zegt dat de consument nog niet klaar is voor suikervrije producten en beweert dat consumenten altijd zullen kiezen voor het zoetste product. Ze drinken dus liever cola mét suiker.

Beïnvloeding

Liesbeth Velema, gezondheidswetenschapper aan de VU in Amsterdam, is het niet met Van Gompel eens. Als Coca Cola zou willen, kunnen ze de consument heus light laten drinken, zegt ze. "Met ‘nudging’ of marketing kun je dat beïnvloeden. Dat werkt zo: hoe meer er van een product staat, hoe sneller mensen ervoor kiezen. Dus tien blikjes light naast één normaal blikje, zorgt voor een keuze voor light."

Ook Liesbeth van Rossum, internist en endocrinoloog aan het Erasmus MC, ziet niet in waarom de consument bewust voor suiker zou kiezen. Zeker niet als er een beetje voorlichting bij komt kijken. "Als mensen een écht gezond alternatief hebben dat even lekker smaakt, zouden ze dat veel liever kiezen."

Geen onderzoek bekend

Velema ziet dan ook geen bewijs voor de stelling van Coca Cola-bestuurder Van Gompel: "Het kan zijn dat hij bedoelt dat wij van nature geprogrammeerd zijn om voor zoete, zoute en vette voedingsmiddelen te kiezen. Dat is natuurlijk zo. Maar voor zover ik weet is er geen onderzoek dat aantoont, dat als je twee dezelfde blikjes aanbiedt waarvan eentje met suiker, die dan meer verkocht wordt." 

Velema en Van Rossum zijn het eens: consumenten willen best suikervrije producten kiezen, als ze maar overtuigd worden. Dat vraagt inzet van bedrijven als Coca Cola. Werk aan de winkel dus voor Bruno van Gompel en zijn collega's.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.