De Oranjes zouden weigeren hun eigen tandartsrekening te betalen, zo kopt de Quote. In het artikel wordt verwezen naar een audiofragment op de website van de Volkskrant, waarin de tandarts van Jan Mulder deze opmerkelijke uitspraak doet. Maar klopt het?

In het fragment bij het interview met Jan Mulder in de Volkskrant zegt de tandarts van Mulder dat het Koninklijk Huis in Laren naar de tandarts gaat. Bij de praktijk van meneer Hans Beekmans, welteverstaan. "Het Koningshuis wil ook niet graag betalen. Je moet als tandarts blij zijn dat je hun mag behandelen," zegt de tandarts van Mulder.

'Geen informatie over de cliënt'

Bij Tandartspraktijk Beekmans kunnen ze niet bevestigen of het gerucht klopt. "Wij houden ons keurig aan de wet en wij geven geen informatie over onze cliënten," zegt een woordvoerster.

Betaalt het Koninklijk Huis wel de rekening bij de tandarts? Bij 'Feit of Fictie' in Radio EenVandaag zoekt Martijn Rosdorff het uit.

'De Oranjes betalen niet veel zelf'

Schrijver en journalist Philip Dröge schreef meerdere boeken over de Oranjes, onder meer het boek 'Oranjekapitaal'. Hij legt uit hoe het precies zit met de rekeningen van het Koningshuis. "De Koning en andere leden hebben gewoon een bankrekening. Ze pinnen zelfs, daar zijn foto's van. Het is niet alsof ze nooit geld aanraken, zoals het Britse Koningshuis."

Maar het klopt volgens Dröge wel dat ze niet veel rekeningen hebben, omdat er erg veel voor hun wordt betaald. "Zo betaalt de staat hun personeel, vervoer, huisvesting, onderhoud, et cetera. Historisch gaat dat al heel erg lang zo en dat zal voorlopig ook niet veranderen," zegt de journalist.

Claes Iversen

Hoewel het Koningshuis erom bekend staat niet graag geld uit te willen geven, heeft royaltywatcher Harmen van Dijk zijn twijfels bij de bewering over de tandartsrekening. "Ik neem ook aan dat ze gewoon verzekerd zijn. Maar goed, het kan."

Van Dijk heeft ooit gesproken met Claes Iversen, een ontwerper die veel ontwerpt voor Koningin Maxima. "Hij mocht daar natuurlijk niets over zeggen, want al je iets zegt over je contacten met het Koningshuis dan ben je die klant onmiddellijk kwijt. Maar ik kreeg van hem niet de indruk dat hij niet betaald kreeg. Hij ontwerpt soms hele garderobes voor een staatsbezoek."

'Rekening naar Koning niet chique'

Philip Dröge denkt niet dat Oranjes weigeren te betalen of een gratis behandeling eisen. "De Oranjes betalen, zeker wat betreft medische handelingen, de rekeningen over het algemeen niet. En dat is niet omdat ze het niet willen, maar omdat er heel vaak geen rekeningen worden gestuurd door ziekenhuizen en tandartsen. Het wordt over het algemeen niet chique gevonden."

Bovendien, zegt de journalist, is het geweldige PR voor een bedrijf als je een lid van het Koningshuis hebt als klant. "In ruil voor die PR-waarde krijgen de Oranjes dan ook wat."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.