Het gaat nog maar om een conceptplan van het kabinet, maar een groep bezorgde artsen maakt er nu al korte metten mee: het goedkoper maken van suikervrije frisdranken is een heel slecht idee. Huisarts Tamara de Weijer: “De logica van deze maatregel ontgaat mij volledig. Verlaag dan de BTW op groente en fruit, waarvan bewezen is dat het gezond is.”

Officieel presenteert staatssecretaris Paul Blokhuis pas eind oktober zijn grote Preventie Akkoord, maar grote delen hiervan lekten eerder deze week al uit. Eén daarvan is het goedkoper maken van suikervrije frisdrank door het schrappen van de verbruikersbelasting op deze dranken.

Tamara de Weijer is huisarts en voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding. Zij heeft geen goed woord over voor het financieel aantrekkelijker maken van light frisdranken. “Ik vind dit echt een heel vreemd plan. Ook suikervrije dranken zijn namelijk bepaald niet gezond en maken geen onderdeel uit van de schijf van vijf bijvoorbeeld.”

'Verlaag BTW op groente en fruit'

Veel beter is het volgens De Weijer om producten die echt gezond zijn voordeliger te maken voor de consument. “Er valt veel meer gezondheidswinst te behalen door de BTW op groente en fruit te verlagen. Dat is bewezen gezond en effectief om obesitas te bestrijden. Ik begrijp niet dat dit niet al lang gebeurd is.”

Verder denkt de huisarts dat er veel verregaandere maatregelen nodig zijn om de problemen rondom overgewicht aan te pakken. “Inmiddels is 44% van de Nederlanders te dik, waarvan een behoorlijk deel ook nog eens obees is. Dus mijn voorstel zou zijn om een forse suikertaks in te voeren in combinatie met het goedkoper maken van groente en fruit. Buitenlandse voorbeelden geven aan dat dit het enige is dat echt werkt in de aanpak van obesitas.”

'Voer hoge suikertaks in'

Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer, is iets positiever gestemd over de plannen van het kabinet. “Ik begrijp niet helemaal waarom juist artsen hier nu juist zorgen over hebben.  Van light producten worden mensen minder dik dan van suikerhoudende dranken. De bewijzen dat ze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid zijn heel erg dun. Wel is kraanwater uiteraard nog beter, omdat het geen zuur bevat dat de tanden aantast.”

Wel vindt Katan dat de staatssecretaris met een forse suikertaks moet komen. “Wil je echt iets bereiken,dan moet de overheid het aandurven om flinke belastingen te heffen op frisdranken en sappen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.