Bronwater en andere suikervrije dranken moeten goedkoper worden dan suikerhoudende dranken. De zogenoemde ‘verbruikstaks’ op deze dranken gaat verdwijnen. Zo valt vandaag te lezen in het AD. De krant heeft een conceptversie in handen van wat het uiteindelijke Nationaal Preventieakkoord moet gaan worden. Het goedkoper maken van dranken zonder suiker is één van de maatregelen die daarin beschreven staan om Nederland weer gezonder te maken.

In totaal moet een liter bronwater en suikervrije drank straks negen cent goedkoper zijn. Hoogleraar eetgedrag Kees de Graaf noemt het een stap in de goede richting. "Het is goed dat het Rijk nadenkt over verschillen in kosten tussen suikerhoudende drank en gezondere alternatieven. Er zijn onderzoeken gedaan naar de werking van deze maatregel en in andere landen blijkt het succesvol te zijn. Natuurlijk hebben we het hier wel echt over een heel complex probleem. We moeten nog veel meer doen om overgewicht uiteindelijk de baas te zijn", zegt De Graaf.  

Ongezond kiezen is verleidelijk

Ook Wim Tilburgs, voorzitter van stichting 'Je Leefstijl als Medicijn', vindt het goed dat er bepaalde maatregelen worden getroffen. "Je word in deze maatschappij zo verleid met stuntprijzen en mooie reclames. Je moet heel stevig in je schoenen staan om niet te kiezen voor ongezonde producten. Als we met behulp van prijs de keus van de consument kunnen sturen, is dat een goed plan", aldus Tilburgs.

Wim Tilburgs is iemand die als gevolg van overgewicht heeft moeten kampen met diabetes. Hij besloot zijn leven drastisch om te gooien. "Ik woog 125 kilo. Op een gegeven moment dacht ik echt: als ik zo doorga ben ik straks dood. Op dat moment ben ik gaan afvallen. Inmiddels weeg ik 83 kilo en heb ik mijn diabetes overwonnen", zegt hij.

49 procent te zwaar

In Nederland is op dit moment 49 procent van de Nederlanders te zwaar. Staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft het bestrijden van overgewicht tot een van zijn prioriteiten gemaakt. De uiteindelijke versie van het Nationaal Preventieakkoord presenteert hij in oktober.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.