Het tekort op de woningmarkt in Nederland levert voor veel mensen problemen op. Haar zoektocht naar een woning in Amsterdam bracht Lisa naar de gekste plekken. Van een camping tot anti-kraak in een jeugdgevangenis.

Ze had het goed voor elkaar in haar fijne huis in Nieuwendam: een tuintje, een eigen atelier en een kat. "Ik had er nog wel tien jaar willen wonen", vertelt Lisa. Toch moest ze het huis verlaten, omdat ze geen student meer is: "En toen begon mijn nomadenbestaan."

Wonen op een camping en in de jeugdgevangenis

Lisa sliep bij vrienden, verbleef in illegale onderhuur op de Leidsegracht en ging tijdelijk terug naar haar ouders in Brabant. Ook woonde ze een tijdje op een camping en anti-kraak in de jeugdgevangenis.

In het begin had ze nog hoop om snel een huis te vinden. Maar die vervloog snel. "Honderden mensen reageren op één huis. Hoe moet je daar ooit tussenkomen?" vraagt Lisa zich af. Ondanks haar inschrijftijd van negen jaar bungelt ze steeds ergens onderaan de lijst.

Anti-kraak wonen in de jeugdgevangenis
Bron: Lisa Maatjens
Anti-kraak wonen in de jeugdgevangenis.

'De bank lacht me uit'

Particuliere huur is te hoog voor Lisa. "En daarbij zijn de inkomenseisen bizar. Soms moet je wel tot drie of vier keer bruto de huur verdienen. Daar kan ik nooit aan voldoen", zegt ze. Ook kopen is geen optie. "Ik ben grotendeels zzp'er. De bank lacht me uit."

Dus verhuist Lisa van plek naar plek en leeft ze maandenlang uit een backpack. Dat zorgt voor veel onzekerheid en stress. "Ik had geen basis meer. Zowel sociaal als zakelijk lukte het niet alle ballen in de lucht te houden."

Op de leidsegracht
Bron: Lisa Maatjens
Lisa woonde in illegale onderhuur op de Leidsegracht in Amsterdam.

Overspannen door woningnood

"De constante druk om steeds maar weer je huis uit te moeten en snel iets nieuws te vinden, is slopend. Je mist een basis en de daarbij gepaarde onzekerheid zorgde ervoor dat ik uiteindelijk overspannen raakte", vertelt Lisa.

Ze besloot haar nomadenbestaan te documenteren. "Fotograferen is voor mij net zo belangrijk als ademen. Door mijn zoektocht vast te leggen, probeerde ik letterlijk iets van mijn moeilijke situatie te maken", zegt ze. Het resulteerde in haar fotoserie Thuisloos.

Oostelijke handelskade in Amsterdam
Bron: Lisa Maatjens
De Oostelijke Handelskade in Amsterdam.

Woningmarkt op slot

Het verhaal van Lisa staat niet op zichzelf. De Amsterdamse woningmarkt zit volledig op slot. Studenten betalen hoge prijzen voor kleine kamers en mensen staan jaren op de wachtlijst voor sociale huur. Voor sociale huurders is het lastig om door te stromen naar de vrije sector. Betaalbare koopwoningen zijn al jaren niet meer te vinden.

Inmiddels woont Lisa acht weken op dezelfde plek: een record. Ze woont voor 600 euro in een studio van 23 vierkante meter in het centrum van Amsterdam. "Ik heb werkelijk geen idee hoe ik opeens dit huis kreeg. Ik reageer al maanden en kwam zelfs nooit in de buurt. Nu was het opeens raak."

Lees ook

'Camping was de beste plek'

Eindelijk rust. Lisa kan terugkijken op een roerig jaar. "De camping was echt de beste plek om te wonen. Het was mooi, groen en rustig. Ik kon er even ademhalen", zegt ze. De jeugdgevangenis was de meest bizarre plek. "Je slaapt dan letterlijk in een cel."

In haar foto-serie Thuisloos is te zien hoe elk verblijf zijn eigen verhaal meedraagt. "Het was een moeilijke tijd, maar het heeft ook iets tastbaars en waardevols opgeleverd: mijn fotoserie."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.