Jarenlang was de woningmarkt oververhit. Huizenzoekers moesten flink overbieden om een woning te bemachtigen. Maar nu staan er steeds meer woningen te koop en neemt het aantal bezichtigingen en biedingen af. De vraag is of dit het kantelpunt is.

Het lijkt iets te vroeg om dat te kunnen zeggen.

Minder overbieden

Makelaar Remmie Cornelissen ziet wel grote veranderingen op de woningmarkt. Hij werkt in Utrecht en merkt dat de markt hard afkoelt. "Vorig jaar werd nog wel eens overboden met een ton. Je ziet dat de laatste tijd echt minder worden."

"Er zijn minder bezichtigingen en gemiddeld gezien staan huizen langer te koop", legt Cornelissen uit. Of er echt sprake is van een kantelpunt, vindt hij lastig te zeggen. "We zien nog geen prijzen dalen, we zien vooral een afkoeling van de markt en een duidelijke verandering ten opzichte van een paar maanden geleden."

Stijgende rente

Cornelissen denkt dat het ermee te maken heeft dat de consument kritischer is geworden. Maar volgens econoom Nic Vrieselaar is er meer aan de hand.

"Er is inderdaad veel meer woningaanbod vergeleken met vorig jaar", zegt econoom Vrieselaar. "Maar doordat de hypotheekrente is gestegen kunnen mensen veel minder lenen en minder overbieden."

Bekijk ook

Dure huizen

Hoewel die hypotheekrente nu lijkt te gaan dalen, wordt er door de enorme stijging op het moment veel minder gekocht. "Huizen blijven heel erg duur. Door de gestegen rente kan je 10 procent minder lenen dan een halfjaar geleden en zijn je maandlasten hoger. Met die rente zijn huizen 25 procent duurder geworden."

Misschien dat het dan over een tijdje eindelijk mogelijk is om als starter wel een huis te bemachtigen? "Het is moeilijk te zeggen", geeft Vrieselaar toe. "Het kan zijn dat de krankzinnige prijsstijgingen voorbij zijn, maar dat betekent niet dat het de andere kant op gaat. We weten het nog niet."

Zeker doen

"Voor starters is het natuurlijk rampzalig wat er afgelopen halfjaar is gebeurd", zegt de econoom. "Maar uiteindelijk is de vraag: wat past bij je financiële situatie? Want het is nog maar de vraag hoe snel de huizenprijzen gaan dalen. De vorige keer duurde dat 5 jaar tot de bodem was bereikt. Dus zie je als starter een mooi huis, denk je dat je er lang in kan wonen en dat het betaalbaar is? Overweeg het dan zeker."

Vrieselaar verwacht dat de huizenmarkt stagneert. "Er wordt een milde recessie verwacht en de economie krimpt. Maar een voordeel voor de woningmarkt is dat er geen hogere werkloosheid wordt verwacht. Mensen hebben een baan, dus kunnen in principe huizen blijven kopen."

info

Huizenmarkt in cijfers

  • Reacties op woningen: Funda ziet een afname van 3 procent in het tweede kwartaal van 2022 ten opzichte van het eerste kwartaal.
  • Nieuwe woningen aangeboden: Funda ziet een stijging van 68 procent in juni ten opzichte van januari dit jaar.
  • Verkopen: nog steeds vindt een grote groep (80 procent) het nu een goed moment voor verkoop, maar die groep wordt flink kleiner in de toekomst: 49 procent denkt dat de markt over 6 maanden gunstig is voor verkoop.
  • Prijzen: de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg volgens NVM-makelaars in het tweede kwartaal van 2022 naar 448.000 euro. Dit is een stijging met 3,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.
  • Stijging: op jaarbasis is de gemiddelde prijsstijging met 10,6 procent nog altijd stevig, maar duidelijk minder dan de afgelopen kwartalen toen de prijs met zo'n 20 procent op jaarbasis steeg.
Bekijk de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.