Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zit klem tussen de oppositie en investeerders. De woningmarkt is oververhit en daarom wil ze zowel huurverhogingen beperken als meer huizen bouwen. Of dat samengaat, is maar de vraag.

"Ollongren heeft de afgelopen jaren te weinig gedaan om woningen betaalbaar te houden", vindt Tweede Kamerlid Paul Smeulders van GroenLinks. En zo denkt zijn partner in crime op dit dossier, PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer, er ook over. "De minister moet iets doen aan torenhoge huren, als dat niet gebeurt, heeft ze een probleem", zegt hij. Ollongren probeert dit najaar de woonbegroting door de Tweede en Eerste Kamer te loodsen, en ze heeft de oppositie nodig voor een meerderheid.

Slappe hap

De minister wil particuliere huurverhogingen beperken, omdat ze vindt dat er te veel excessen zijn. Daarom wil ze dat huren jaarlijks met maximaal 2,5 procent verhoogd worden, zonder de inflatie mee te rekenen. Maar volgens Nijboer en Smeulders is de minister niet streng genoeg.

"De huren worden onbetaalbaar en beleggers tellen hun geld", zegt Nijboer. GroenLinks en de PvdA willen daarom dat huurprijzen in de particuliere sector slechts 1 procent mogen stijgen, bovenop de inflatie. Ook willen ze meer geld voor betaalbare huurwoningen en dat er meer gebouwd wordt. Nijboer: "Dit is slappe hap, we moeten stevig ingrijpen, anders blijven we woekerprijzen betalen."

Lees ook

Belegging voor oude dag

Minister Ollongren heeft niet alleen met de linkse oppositie te maken, ze moet ook coalitiepartner VVD tevreden houden. Die partij wil best kijken naar een beperking van de huurverhoging, maar wil dat er een uitzondering gemaakt wordt voor mensen die een tweede huis hebben, als belegging voor hun oude dag.

Volgens Laurens van de Noort van vereniging voor particuliere verhuurders Vastgoed Belang levert het reguleren van huurstijgingen een ongewenst dilemma op. "We willen niet dat nieuwe regels barrières opwerpen voor investeerders. Het is al zo moeilijk om betaalbare woningen te bouwen door hoge grondprijzen en gestegen bouwkosten. Als het kabinet de huursector meer gaat reguleren, dan wordt het nog moeilijker om meer woningen te krijgen."

Geen medelijden met verhuurders

Bovendien ziet Vastgoed Belang het probleem dat linkse partijen zien niet zozeer. Van de Noort: "De huren zijn dit jaar gemiddeld slechts 0,3 procent gestegen als je de inflatie niet meerekent. Er zijn helaas excessen, maar de meeste verhuurders zijn echt terughoudend geweest met verhogingen. Verhuurders moeten zelf ook hogere lasten betalen aan bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en verduurzaming. Voor iedereen wordt alles duurder, ook voor de verhuurder."

Smeulders heeft weinig medelijden met verhuurders. "Zij hebben de afgelopen jaren ongelooflijk veel geld verdiend aan de stijgende huren. Ik vind eigenlijk dat Vastgoed Belang zich aanstelt."

In de tang

Vooralsnog zit minister Ollongren gevangen in de tang van enerzijds de linkse oppositie en anderzijds de investeerders. Als Ollongren de huurstijgingen gaat beperken, vreest Van de Noort dat het minder aantrekkelijk wordt om woningen te verhuren, waardoor woningen alsnog op de koopmarkt komen voor prijzen die voor starters niet te betalen zijn.

Aan de andere kant heeft de minister de oppositie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Wanneer komt er witte rook over de huurstijgingen? Volgende week wordt er weer onderhandeld. De deadline is 9 november, want dan wordt er gedebatteerd over de woonbegroting.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.