Als ze níét zelf de prijs van nieuwe huurcontracten mogen bepalen, gaan verschillende grote bouwprojecten in Amsterdam niet door. Daar dreigen professionele investeerders mee. "Ze willen winst maken ten koste van starters."

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) krijgt talloze brieven van onder andere leraren en zorgmedewerkers die geen betaalbare huurwoning kunnen vinden in de stad. "Vastgoedeigenaren willen winst maken ten koste van starters", zegt hij. "En het lijkt erop dat ze het gevecht gewonnen hebben." Volgens Ivens is minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken "gezwicht voor de investeerders".

Weerstand van beleggers

Ruim 2 jaar geleden merkte Ollongren op dat het voor veel mensen te moeilijk was om een betaalbare huurwoning te vinden. Daarom besloot ze dat huurstijgingen beperkt moesten worden. En zocht ze naar manieren om de huurprijzen niet omhoog te laten schieten als een woning van huurder wisselde.

Vooral dat laatste idee stuitte op weerstand bij professionele investeerders. "Er is een schreeuwend tekort aan woningen en dat los je alleen op door te bouwen", zegt Frank van Blokland van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed.

Honderden euro's meer

Christel Tan en Simone Koene staan beiden voor de klas bij basisschool Klein Amsterdam. De een woont uit nood tijdelijk bij haar ouders, de ander is al 7 jaar op zoek naar een betaalbaar huis. "Toen ik het contract van mijn huidige huis tekende, waren de vorige bewoners verbaasd: de huurprijs was ineens veel hoger", vertelt Koene.

Toen ze dit aankaartte bij de huiseigenaar, zei hij dat hij de huur marktconform had gemaakt. "Maar ik betaalde honderden euro's meer dan mijn voorgangers. Dat was geen kwestie van een paar procent."

'Beperking niet genoeg'

Voor mensen die al in een huurhuis zitten, gaat Ollongren de jaarlijkse huurstijging wel beperken. Huren mogen wat haar betreft maximaal 2,5 procent stijgen, bovenop de inflatie. Volgens wethouder Ivens is dat niet genoeg.

"De gemiddelde huurstijging komt nu niet eens boven dat percentage uit. Hierdoor stijgen de huren juist, in plaats van dat ze dalen."

Nieuwe wet in de maak

Opvallend is dat zelfs Van Blokland van de professionele investeerders tevreden zou zijn met een strengere wet. "Als je eenmaal een contract hebt getekend, is een jaarlijkse stijging van maximaal 1,5 procent wat ons betreft genoeg."

Waarom Ollongren dan niet strenger is? De PvdA vindt dat de maximale huurstijging weinig oplost. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer komt daarom binnenkort met een wet om de huurstijgingen te beperken tot maximaal 1 procent.

Lees ook