De woningnood op Texel is hoog. Maar liefst 1200 mensen zoeken een woning. Om dit probleem op te lossen komt de Texelse woningcoöperatie Woontij met een een radicaal andere aanpak: woningen die binnen een paar dagen worden gebouwd en heel makkelijk weer kunnen worden afgebroken.

De woningnood op Texel frustreert Jan van Andel. Als directeur van Woontij kon hij geen bouwbedrijf meer vinden die voor een redelijke prijs, kwalitatief goede huizen kon bouwen, binnen een bepaalde tijd. Dus ging hij zelf op zoek naar een oplossing. "Nu hebben we op Texel veel woningen nodig, maar over twintig jaar is dat misschien weer heel anders. Door woningen te bouwen die snel gebouwd en afgebroken kunnen worden spelen we beter in op een vraag die momenteel snel verandert. Daarnaast kunnen de woningen ook elders weer worden neergezet."

Bouwpakket

Omdat er geen tijd te verliezen is, koopt Woontij de huizen kant en klaar bij verschillende fabrieken. "De meeste woningen worden in België in elkaar gezet. Het is eigenlijk een soort bouwpakket. Het bedrijf bouwt kant en klare modules die heel eenvoudig op locatie in elkaar gezet kunnen worden", legt van Andel uit. De eerste 700 huizen worden momenteel gebouwd.

Benieuwd hoe het het concept in zijn werk gaat? In onderstaand filmpje wordt dat verder uitgelegd.

Energieneutrale woningen

Bij deze nieuwe manier van bouwen is ook meteen rekening gehouden met het klimaat. De woningen staan los van centrale energiesystemen en zijn niet aangesloten op het gas.  Een groot deel van de huizen draaien op zonne-energie en een warmtepomp. Een kleiner aantal woningen komt van een fabriek uit Estland, deze draaien op een combinatie van zonne-energie en waterstof. 

Het Texelse initiatief valt op en meer woningbouwcoöperaties tonen interesse. Vorig jaar won Woontij de Innovatie Challenge Wonen 2017, een prestigieuze prijs voor innovatieve woonplannen.

Kijk & lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.