De persconferentie is dinsdag weer in aantocht en winkeliers willen nu écht dat de winkels opengaan. Winkelier Gerrit Jan Faber heeft zijn pensioen al 'opgegeten', want hij krijgt lang niet alle compensatie die hij nodig heeft.

"We hebben een gat van een paar ton. Dat is een dramatische situatie. Dan heb je het nog niet over het emotionele, want we slapen nog maar paar uurtjes per nacht." Gerrit Jan heeft een sportwinkel in het centrum van Leeuwarden. Door de gedwongen sluiting zitten ze financieel in zak en as.

Winkels open

Die steun vanuit de overheid is verre van voldoende volgens de winkelier. Het stoort hem dat gedaan wordt alsof alle schade wordt gecompenseerd. "Het is anders dan voorgespiegeld." Hij rekent voor dat hij tot en met april rond de 60.000 euro krijgt, terwijl hij naar eigen zeggen een omzetverlies heeft van 800.000 euro. Dat komt doordat hij veel voorraad heeft die niet wordt verkocht.

"Het doet ons heel veel pijn dat gezegd wordt dat we geholpen worden. Het raakt me echt in mijn hart." Gerrit Jan hoopt dat het kabinet hen alsnog gaat helpen. "De winkels moeten gewoon weer open óf er moet een groot steunpakket komen. Er is geen middenweg meer, want de nood is zo hoog. Wij zijn alles kwijt."

Lees ook

'Radeloze ondernemers worden opstandig'

De problemen van Gerrit Jan zijn niet uniek. Branchevereniging INretail heeft namens ondernemers in 75 dorpen en steden de politiek opgeroepen de deuren weer te openen. "Centrummanagers, ondernemers- en binnenstadverenigingen roepen massaal op om 3 maart de deuren te heropenen. Vertegenwoordigers uit 75 dorpen en steden ondertekenden een gezamenlijke brief die vandaag naar alle politieke partijen is gestuurd", zegt directeur van INretail Jan Meerman.

Die oproep is niet voor niets zo getimed, want morgen is er weer een Catshuisoverleg over de coronamaatregelen. De winkeliers hopen dan op goed nieuws, want Meerman spreekt dagelijks ondernemers die het niet meer zien zitten.

Ook zonder versoepeling open

"Het is drama. Iedere dag hebben we huilende ondernemers in een call. Die doen een noodoproep aan ons. Het zijn radeloze ondernemers die niet meer slapen."

De winkels kunnen volgens hem met allerlei beperkende maatregelen veilig open. Gebeurt dat niet, dan denkt Meerman dat winkeliers de deuren zélf gaan openen. "Ze worden opstandig."

Social media

Op social media laten verschillende ondernemers weten dat ze het niet meer zien zitten op deze manier. "Hier zit een verdrietige ondernemer, ik ben eigenaar van 65 kledingwinkels en heb vandaag moeten besluiten dat 85 goede verkopers en bedrijfsleiders hun contract niet verlengd krijgen", vertelt ondernemer Edward van Dijk in een video op Facebook.

Ook de Purmerendse winkelier Annemieke Donkersloot heeft het zwaar en maakte een video voor EenVandaag. "De winkels moeten open. Het kan niet anders, de rekeningen lopen op. Overheid, open die winkels voor mij en mijn collega's. Wij zijn ten einde raad. Het click en collect voegt niet genoeg toe." Ook voor Donkersloot is de steun van de overheid niet toereikend.

Ondernemer Annemieke Donkersloot roept het kabinet op winkels te heropenen.

Winkelen vóór corona

Annemieke heeft zelf een kledingzaak en spreekt ook veel andere collega's met eigen onderneming. "Ik hoor mensen die alles verkopen: huizen, auto's, en zelfs paarden om het hoofd boven water te houden."

Tegelijkertijd ziet ze bij de bakker en de slager om de hoek tientallen mensen in de rij staan. Dat steekt. "Er wordt met twee maten gemeten. Er is nog geen besmetting aangetoond in een winkel zoals deze." Als ludiek protest heeft ze een video opgenomen, waarin ze laat zien hoe winkelen er vóór de coronacrisis uitzag.

Annemieke Donkersloot legt als ludiek protest uit hoe je vóór corona kon winkelen.

Lees ook

Bekijk de tv reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.