Einde avondklok, einde lockdown en winkels, horeca en de cultuursector weer open. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Volgens Herstel-NL is het mogelijk. Hun prioriteit ligt bij het openstellen van de samenleving voor jongeren. Maar ten koste van wat?

Herstel-NL is een groep van economen en artsen die samen met het Artsen Covid Collectief pleiten voor een heropening van de samenleving. Herstel-NL start vandaag met de campagne om meer aandacht voor hun plan te krijgen.

Doelstellingen

"Wij vinden de hoeveelheid schade die nu wordt toegebracht aan al die andere mensen onverantwoord. Dan hebben we het natuurlijk niet over coronapatiënten. Maar mensen met schoolproblemen, eenzame mensen en studenten en ondernemers waarbij het mis gaat", zegt Erik-Jan Vlieger van Herstel-NL.

Volgens Vlieger lukt het de overheid nu niet om aan de doelstellingen rondom deze pandemie te voldoen. "Het gaat erom dat er zoveel mogelijk mensen wegblijven uit de ziekenhuizen, dat er zo min mogelijk mensen overlijden en dat de economie draaiende blijft. Je ziet nu dat dat allemaal niet goed lukt."

Safezones

"Onze suggestie is om te kijken wie echt overlijden aan corona en wie er in de ziekenhuizen terecht komen. Dat is een hele specifieke groep mensen: namelijk oudere mensen en mensen met onderliggende aandoeningen. Die mensen weten we nu slecht te beschermen. Wij denken dat dit beter kan en tegelijkertijd kan je ervoor zorgen dat andere delen van de maatschappij meer opengaan."

Maar is dat praktisch wel haalbaar? We beschermen nu alle mensen samen met elkaar. Herstel-NL is van plan om safezones in te zetten waarin kwetsbare mensen op een veilige manier kunnen bewegen. "Laten we er voor zorgen dat we hele grote stukken van de maatschappij opendoen op een veilige manier. Dat betekent dus bijvoorbeeld: restaurants zijn drie, vier dagen op een veilige manier open. Volkomen veilig met alle regels. Het is dan veilig voor kwetsbare mensen." Buiten die zones zou álles dan weer mogen, zonder maatregelen.

Lees ook

Gescheiden leven

Maar wat doe je dan met jongeren en kwetsbare ouderen die samen een huishouden vormen? Erik-Jan Vlieger geeft aan dat hotels een uitkomst kunnen bieden. "Die hotels staan nu allemaal leeg, die zouden we kunnen gebruiken zodat mensen dan een tijdje gescheiden kunnen leven."

Uit een korte rondgang onder oudere mensen op straat, blijkt dat die groep daar niet om staat te springen. "Maar iedereen doet net alsof er voor ouderen niks mogelijk wordt", zegt Vlieger. "Er is een grote groep kwetsbare mensen. Als je dit gaat doen, is de supermarkt niet van zeven tot acht open voor de kwetsbaren, maar van acht uur 's ochtends tot drie uur 's middags. En dan van drie uur 's middags tot 's avonds voor mensen die meer risico willen lopen. Dus je gaat heel veel ruimte creëren." Mensen zouden ook weer naar het werk gaan en kwetsbare mensen blijven thuis of gaan de ziektewet in.

Kritiek

Herstel-NL is al langer bezig om een voet tussen de deur te krijgen in Den Haag. Vlieger vindt dat het OMT te veel in een tunnelvisie zit. "De eerste respons die dan komt is: 'wij denken dat het niet kan', dan denk ik: 'prima, maar toon dan aan waarom niet en zit niet in je tunnelvisie'."

Toch is er ook kritiek op de campagne. Zo geeft Bert Slagter, ex-lid van het Red Team op Twitter aan: "Het betekent dat je als land twee dingen met elkaar afspreekt. We heffen alle maatregelen op en als je corona krijgt, blijf je thuis en krijg je geen ziekenhuiszorg. Omdat de ziekenhuiszorg niet opgeschaald kan worden met het aantal zieken dat je dan waarschijnlijk krijgt. Je kunt niet opschalen tegen verdubbelingen. Daar helpt zelfs geen vloot coronaschepen tegen."

Lees ook

'Leven met corona'

Volgens Erik-Jan Vlieger wil het Red Team het virus volledig uitroeien, terwijl we juist moeten leren leven met het virus, zegt hij. Omdat het virus zo besmettelijk is.

"We moeten leren leven met dit virus en wij schetsen daar een route voor. Alle artikelen die wij citeren laten zien: minder ziekenhuis opnames, minder doden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.