De winkels gaan vandaag weer een beetje open en hebben een behoorlijke tik gehad. Wordt de schade ingehaald? Wie blijft overeind? In de Rotterdamse koopgoot zijn winkeliers in ieder geval blij dat ze open kunnen. "Het was 5 maanden een hele doodse boel."

Vandaag om half tien ging ook de Rotterdamse koopgoot, voorheen één van de drukste winkelstraten van ons land, weer open. Winkeliers zijn optimistisch, al is de verwachting ook dat een aantal van hen nog voor het eind van de zomer de deuren moet sluiten.

Oude winkelpatronen keren weer terug

Voor retailspecialist en enthousiast pleitbezorger van de 'stenen winkel' Hans van Tellingen staat het vast. "De winkel komt er weer bovenop", zegt hij met overtuiging.

Volgens van Tellingen kopen Nederlanders nog steeds in overgrote meerderheid hun spullen in een winkel. En al zal het even duren, die oude winkelpatronen keren weer terug.

Lees ook

Stewards houden toezicht op winkelend publiek

In de Rotterdamse koopgoot horen ze dat graag, zegt voorzitter van de winkeliersvereniging Peter Muller, "Het was hier 5 maanden een hele doodse boel."

Vandaag gaan ze weer open en dat zal met de nodige voorzichtigheid zijn. Het aantal klanten wordt beperkt en ook in de winkelstraat zelf zullen stewards toezien dat winkelend publiek de regels in acht neemt. Sommige winkels zoals de Bijenkorf houden het zelfs bij winkelen op afspraak en gaan vandaag nog niet open.

Lees ook

Mogelijk 15 procent failliet

Ondanks de heropening, wordt het voor een aantal winkeliers nog flink spannend of ze het gaan redden. Niemand weet het helemaal zeker, maar er wordt verwacht dat een flink aantal van hen het einde van de zomer niet zal halen. De schatting is zo'n 15 procent.

"Dat zegt niet per se iets over hun ondernemerschap", legt van Tellingen uit. "Maar het heeft te maken met het moment waarop de lockdown inging die door niemand was voorzien. Had je net groot ingekocht? Een nieuw huurcontract afgesloten? De eerste lockdown konden de meesten zich wel staande houden maar dat kostte hun wel hun buffer. De tweede -inmiddels meer dan 5 maanden - hakt erin. Mensen eten hun pensioen, hun spaargeld, hun overwaarde op."

Lees ook

Inhaalslag

Van Tellingen verwacht of hoopt dat winkels nu wel een inhaalslag kunnen maken. Mensen hebben de afgelopen tijd minder uitgegeven omdat ze wel noodzakelijke aankopen via internet doen, maar de 'leuke dingen' kopen ze liever in de winkel. "We zien dat 85 procent van de economie bleef functioneren", vertelt hij. "Maar in de 15 procent die wegviel, daar zitten zo'n beetje alle leuke dingen in."

"Dat wil zeggen, voor mensen die van mensen en gezelschap houden", licht hij toe. "Uit eten, shoppen, een terrasje pakken. Ik denk dat de behoefte daaraan enorm is en dat mensen dat ook echt gaan inhalen."

De een is er blij om, de ander ziet er tegenop. Feit is dat de versoepelingen morgen ingaan. Na een maandenlange lockdown mogen de terrassen weer open. Ook caféhouders hebben gemengde gevoelens. “Fijn, maar misschien wat te vroeg met deze cijfers."

'Iedereen is voorzichtig'

Die hoop wordt gedeeld in de koopgoot in Rotterdam, ziet ook Peter Muller van de winkeliersvereniging. "We weten allang dat het hier veilig kan en de winkeliers zijn er klaar voor."

Het besef dat het nog een keer mis kan gaan leeft sterk bij de winkeliers en dat mist zijn doel niet, besluit hij. "Het heeft lang genoeg geduurd en reken maar dat iedereen voorzichtig is. Want het allerlaatste wat we willen is nog een lockdown."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.