Bedrijven die nu meer winst maken door de coronacrisis, moeten retailers en horecabedrijven die het nu juist zwaar hebben financieel helpen. Dat zegt econoom Cor Molenaar. Vandaag debatteert de Kamer over het nieuwe economische steunpakket.

"Je ziet retailers bij wie hun huis eraan gaat, hun hypotheek, hun huwelijk. En tegelijkertijd zie je berichten van 2020 van supermarkten en PostNL over dat ze het beste jaar ooit hebben gehad", vertelt Molenaar. "Ze zeggen dat dat door corona komt, maar dat klopt niet. Want de overheid maakt de ene helft van de concurrentie dood. Dus logisch dat de andere helft geweldige successen heeft."

Solidariteitsfonds

En daar zou dus volgens de econoom en buitengewoon hoogleraar e-marketing iets tegenover moeten staan. Webwinkels moeten volgens Molenaar 1,50 euro of 2 euro bijleggen op elke online bestelling. "Die 1,50 moet niet doorberekend worden aan de klant, maar echt van de ondernemer zelf komen. Zo'n constructie zou je morgen kunnen regelen."

Dit noemt Molenaar het solidariteitsfonds, waar dus ondernemers die het nu heel moeilijk hebben aanspraak op kunnen maken. "Zoiets moet je dan per postcode of plaats regelen, want de bezorgers weten waar een pakketje is besteld. En ondernemersmanagers of citymanagers in de regio weten welke zzp'ers of ondernemers het in hun regio zwaar hebben."

Lees ook

Sociaal zijn

Maar denkt Molenaar echt dat webwinkels die paar euro niet door zullen berekenen aan hun klanten? "Als ze echt ten goede trouw zijn, dan begrijpen ze deze solidariteitsheffing natuurlijk", zegt Molenaar.

Molenaar ziet dat supermarkten niet reageren op zijn plan. "Daar zitten aandeelhouders achter. Maar als je een beetje sociaal bent dan moet je dit gaan doen. Het moet vrijwillig zijn en als ze dat niet willen kun je er regelgeving op loslaten. Maar als BOL.com, Amazon, CoolBlue en Wehkamp dat gaan doen, heb je al zo'n 80 procent van alle webwinkelverkoop te pakken. Het gaat niet om die kleine, alleen over de grote. Je spreekt over 25 miljoen tot 30 miljoen pakjes."

Extra belasting supermarkten

Maar daar moet het volgens Molenaar niet bij blijven. Hij pleit ook voor een noodfonds. "Dat is echt voor de grote bedrijven. Die winst is vaak zo'n 40 procent hoger. Dus daar zouden zij extra belasting over moeten betalen", legt Molenaar uit.

"Dat kan je een noodfonds stoppen voor andere grote filialen, bijvoorbeeld vooral voor grote bedrijven met Nederlandse roots."

Lees ook

VVD niet negatief

Het kabinet trekt nog eens 7,6 miljard euro uit om ondernemers en bedrijven te steunen in de crisis. Ook in de Tweede Kamer blijven het solidariteitsfonds en het noodfonds van Molenaar niet onopgemerkt. Want VVD-Kamerlid Thierry van Aartsen zegt daar niet meteen negatief tegenover te staan.

"Ik sta open voor ideeën. Ik vind het lastig nu te zeggen 'dat gaan we doen of niet'", reageert Aartsen in de Kamer. "Laten we deze vraag doorzetten naar het kabinet. Want ik maak me oprecht zorgen over kleine winkels en horecaondernemingen in bepaalde kleine dorpen. Het raakt direct aan de leefbaarheid-discussie."

Snel nodig

"Ze hebben de krant gelezen", zegt Molenaar tevreden. Hij heeft zijn plan naar twee Tweede Kamerleden gestuurd en dat is dus opgepakt. "Als we ervoor gaan met zijn allen kan dit echt binnen dagen geregeld zijn. Het is echt nodig."

Minister Hoekstra (CDA) van Financiën vindt ook dat er winnaars en verliezers zijn in deze crisis, maar ziet het voorstel van econoom Molenaar juist als een eventuele oplossing voor de langere termijn. Hij wijst wel op de extra belasting die de bedrijven nu al betalen omdat ze meer winst maken. En omdat het kabinet demissionair is, zal hij er niet mee aan de slag gaan.

Hoekstra: "Het lijkt mij niet aan dit demissionaire kabinet om dat nu te doen. Maar ik durf wel de voorspelling aan dat de vraag -los van gevoelens over eerlijkheid- wat economisch verstandig is, en wat uitvoerbaar is, dat die vraag nog wel even bij ons zal blijven."

Econoom Cor Molenaar legt uit wat hij met zijn solidariteitsfonds en noodfonds wil in EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.