Willem Holleeder is vanaf vandaag weer een vrij man. Nederlands bekendste crimineel komt vervroegd vrij na het uitzitten van een celstraf voor afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Wat gaat er nu gebeuren met de 53-jarige Amsterdammer, blijft hij een vrij man of wordt hij alsnog vervolgd?

EenVandaag spreekt met misdaadauteur Bas van Hout, die Holleeder in het verleden meermalen heeft ontmoet. En met Wim van de Pol, hoofdredacteur van Crimesite. Hij schreef het boek De Liquidatiedossiers over de oorlog in de Amsterdamse onderwereld, waar Holleeder een belangrijke rol in zou hebben gespeeld.

Holleeder wordt door justitie nog altijd verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Volgens experts loopt hij het risico door justitie te worden gearresteerd en tegelijkertijd zou hij voor zijn leven moeten vrezen en gevaar lopen voor afrekeningen uit het misdaadmilieu.

Vervroegd vrij

Justitie bevestigt dat Holleeder op vrije voeten is. Hij was door de rechter tot 9 jaar veroordeeld maar mag de cel verlaten na 2/3 van de straf. Er gelden geen beperkingen voor hem, Holleeder valt nog onder het ‘oude regime’ waarbij daders die vervroegd vrijkomen zonder voorwaarden de deur kunnen uitwandelen. Sinds 2008 kan justitie daar nog voorwaarden aan koppelen, maar voor Holleeder geldt dat dus niet. Of hij extra bescherming krijgt wil justitie niet kwijt. Naar verluidt zal Holleeder zich in Amsterdam vestigen of naar het buitenland vertrekken.

De Godfather?

Holleeder geldt al seen van de kopstukken in de Amsterdamse onderwereld. Maar zit hij als ‘opdrachtgever’ achter de reeks liquidaties in de onderwereld? Al jaren proberen de opsporingsinstanties voldoende bewijs te verzamelen voor de rol die Holleeder zou spelen in de Amsterdamse gangsteroorlog tussen 2000 en 2010. Ook in het slepende Amsterdamse liquidatieproces wordt zijn naam genoemd als betrokkene door kroongetuige Peter la S. Justitie laat weten dat Holleeder in dit lopende liquidatieproces niet meer zal worden opgepakt, maar benadrukt dat hij nog wel als verdachte geldt. Concreet wordt hij volgens justitie verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties op Thomas van der Bijl, Cees Houtman, John Mieremet, Evert Hingst en Cor van Hout. Een beslissing hem te vervolgen is door justitie nog niet genomen.

Afpersing

De politie arresteerde Holleeder in 2006 voor het afpersen van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Het onderzoek naar de afpersingspraktijken was gestart na de liquidatie van Endstra op 17 mei 2004. In de periode daarvoor had Endstra een reeks geheime gesprekken gevoerd met Amsterdamse rechercheurs. De gespreksverslagen vormden het hart van het bewijs tegen Holleeder en de zijnen. Met de afpersingen zou Holleeder miljoenen hebben verdiend. In een aparte procedure vordert justitie circa 17 miljoen van Holleeder.

Landelijke bekendheid kreeg Holleeder als ontvoerder van bierbrouwer Freddy Heineken, in 1983. Ook daarvoor heeft hij een straf uitgezeten.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.