Het Amsterdamse liquidatieproces nadert de ontknoping. Maar vlak voor de eindstreep is het grootste moordproces ooit opnieuw vertraagd en is de afloop ongewis. EenVandaag maakt de balans op van het langlopende en prestigieuze proces tegen de onderwereld.

Sinds 2009 probeert justitie de verantwoordelijken voor een reeks liquidaties veroordeeld te krijgen. Met de strafeis van justitie zou het proces volgende week de laatste fase ingaan. Maar de afgelopen dagen werd duidelijk dat het opnieuw vertraging oploopt. Kroongetuige Peter la S. waar justitie mee in zee is gegaan, dreigt zijn medewerking op te zeggen. Hangt het megaproces waar duizenden uren politie- en justitiewerk inzitten aan een zijden draadje?

Liquidatieproces

Elf verdachten staan sinds 2009 terecht in de extra beveiligde ‘Bunker’ in Opsdorp voor het uitvoeren of bedenken van een serie geruchtmakende liquidaties (onder wie Cees Houtman en Thomas van der Bijl) in de onderwereld. Het is een proces over moordmakelaars, kroongetuigen, liquidaties en afrekeningen.

Kroongetuige

Peter la S., de spil voor justitie om de verdachten veroordeeld te krijgen, dreigt het proces op te blazen als hij zijn zin niet krijgt. Hij is zelf ook verdachte en wil zichzelf op een andere manier verdedigen dan justitie dat voor ogen heeft.

Vorige week besloot La S. zonder advocaat verder te gaan. De kroongetuige sloot een unieke deal met justitie; 1 miljoen euro en strafvermindering, in ruil voor belastende verklaringen tegen topciminelen. Het is voor het eerst dat justitie in zee gaat met een moordverdachte. Wie de opdrachten gaf voor de moorden is officieel nog onopgehelderd.

Hoofdverdachte Dino S. zou hier volgens justitie deels verantwoordelijk voor zijn. Maar rond het proces gonst ook de naam van Willem Holleeder. De oud-Heinekenontvoerder wordt onder andere door de kroongetuige aangewezen als opdrachtgever voor een van de moorden. Holleeder komt begin volgend jaar vrij, na het uitzitten van zijn straf voor het afpersen van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Enstra. Justitie wil hierover niets kwijt, maar sluit niet uit dat er tegen hem een nieuw onderzoek wordt gestart.

Met de hoofdrolspelers kijken we terug en vooruit: aan het woord komen strafpleiter Nico Meijering, oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Joop van Riessen, advocaat Jan Peter van Schaik (die de verdediging van kroongetuige La S. onlangs staakte) en het Openbaar Ministerie.

Het Passageproces, een overzicht:

* 11 verdachten, huurmoordenaars, moordmakelaars en topcriminelen

* 5 geruchtmakende liquidaties, (Cees Houtman, Thomas van der Bijl), 4 pogingen.

* Unieke kroongetuige. Voor het eerst zet justitie een van moord verdachte kroongetuige in: Peter la S. die getuigd tegen zijn handlangers. Volgens de verdediging een proces op glad ijs dat zo door de bodem zakt.

• 50 Gerechtelijk Vooronderzoeken

• ca 257 getuigen & 30 verdachten gehoord

• ca 500 getapte telefoonlijnen

• ca 170.000 tapgesprekken

• ca 70 getuigenverhoren bij de RC

• ca 10.200 processen-verbaal

• ca 260 overuren gemiddeld per rechercheur in 2008

• ca 250 ordners procesdossier

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.