De nieuwe kroongetuige in moordproces Passage heeft mogelijk grote gevolgen voor de omvangrijke liquidatiezaak. Fred Ros, zelf veroordeeld tot dertig jaar, heeft in ruil voor strafvermindering belastende informatie afgegeven over kopstukken in de Amsterdamse onderwereld.

Ook de rol van crimineel Willem Holleeder als opdrachtgever van drie moorden wordt onderzocht. 

'Moordmakelaar'

Fred Ros, ‘Moordmakelaar’ genoemd, speelde jarenlang een zeer grote rol in de onderwereld. R. zou ook in 2007 al gesproken hebben over het afleggen van belastende verklaringen. Het liquidatieproces Passage loopt al ruim vijf jaar. Het gaat om een serie moorden die ruim tien jaar geleden zijn gepleegd in de Amsterdamse onderwereld. 

Nieuw onderzoek naar Holleeder

Behalve de daders, wil justitie ook de opdrachtgevers van deze moorden achter de tralies zetten. Door de deal met Ros hoopt justitie ook over die laatste groep nu meer bewijs hebben. Er zouden nu ook verklaringen liggen tegen de eerder vrijgesproken Dino S. en Ali A. Het Openbaar Ministerie maakte maandag bekend ook opnieuw een onderzoek te hebben gestart naar Holleeder voor zijn rol in drie liquidaties. Hij kwam eerder niet voor in het Passage proces.   

Gevoelig

De inzet van een kroongetuige in de Nederlandse rechtszaal is zeldzaam. Het maken van een deal met een crimineel ligt zeer gevoelig. De advocaten van de andere verdachten zullen kanttekeningen plaatsen bij Ros. Ros' eigen rol zou in het proces te groot zijn bevonden. 

Passage

Vanavond in EenVandaag: wat betekent deze nieuwe kroongetuige voor het monsterproces Passage? Strafrechtadvocaat Sander Janssen promoveerde op de kroongetuige en staat verdachte Jesse R. bij. Hij is één van de drie verdachten die levenslang kreeg in Passage. Ook spreken we met emeritus-hoogleraar strafrecht Peter Tak. 

update
clock 30-09-2014 14:31

Fred Ros kroongetuige in liquidatieproces Passage

De nieuwe 'kroongetuige' Fred Ros wordt toegelaten in het liquidatieproces Passage. Dat heeft het gerechtshof uit Amsterdam dinsdag besloten. Met de nieuwe kroongetuige, 'moordmakelaar' Fred Ros (45), hoopt justitie de veronderstelde opdrachtgevers van de liquidaties als Dino Soerel en Ali A. ook veroordeeld te krijgen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.