Grote onzekerheid bij de werknemers van Tata Steel. Het voorgenomen plan om maar liefst 1600 van de 9000 medewerkers te ontslaan is als een bom ingeslagen op de werkvloer. Een eerste overleg met de bedrijfstop is op niets uitgelopen.

Frits van Wieringen is voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad en krijgt vanaf de werkvloer heel veel vragen over de ontslagplannen. "Mensen zijn behoorlijk boos en dit is volstrekt onacceptabel. Ik krijg veel mails en mensen worden natuurlijk ongerust. We nemen het Tata Steel ook heel erg kwalijk. Aankondigen dat er 1600 banen verdwijnen zonder enig plan, daarvan zeggen wij: 'Dat is niet eens verantwoord'."

Natte dweil

Paul Kieftenbeld werkt al tientallen jaren bij Tata Steel. Hij is verrast over de voorgenomen ontslagronde en dat voelt voor hem en zijn collega's als een 'natte dweil in je nek.'

Het moederbedrijf uit India wil meer dan 800 miljoen bezuinigen. Een fors deel van de besparingen moet worden opgebracht door te snijden in de personeelskosten. Volgens werknemer Kieftenbeld zorgt dat bij Tata Steel in IJmuiden voor een bijkomend probleem. "De bedrijfsvoering komt enorm in gevaar. De mensen die weggaan nemen ook heel veel vakkennis mee. Die lopen zo met alle kennis de deur uit."

Lees ook

Paul Kieftenbeld
Bron: EenVandaag
Paul Kieftenbeld werkt al tientallen jaren bij Tata Steel

Herinneringen aan eerder massaontslag

Veel werknemers denken door het nieuws terug aan begin jaren 90. Het bedrijf, dat dan nog de Koninklijke Hoogovens heet, zet honderden werknemers op straat. Volgens Kieftenbeld een bizarre tijd, waarbij collega's van de werkvloer worden gehaald en nog diezelfde dag hun spullen moeten pakken. Van Wieringen kent de verhalen ook en weet dat die bewuste ontslagronde nog steeds pijn doet bij de oudere, ervaren collega's.

Kieftenbeld en Van Wieringen zijn strijdbaar. Zij willen dat de plannen van tafel gaan. "We zijn bereid om ver te gaan om onze eisen kracht bij te zetten. We gaan niet akkoord met 1600 ontslagen en ook niet met 100. De plannen moeten echt van tafel" zegt Kieftenbeld. Ook Van Wieringen zegt dat er nu echt wordt opgeschaald. "Het is voor het eerst dat we ons nu zo hard opstellen. Als dit echt wordt doorgezet dan hebben we het echt over de toekomst van ons bedrijf."

Bekijk hier de reportage