DNA-testen waardoor je je etniciteit kunt achterhalen waren tot een paar jaar geleden erg duur en alleen voor de lucky few. Maar nu ze betaalbaar zijn geworden, kan iedereen diep zijn eigen geschiedenis in duiken, en zijn afkomst tot wel 2000 jaar terug uitzoeken.

En dat leidt regelmatig tot verrassende inzichten, zoals vlogger Johnny Broadnax die erachter komt dat hij ook Scandinavisch en Kazachstaans DNA heeft.

Ook de filmpjes van reisbureau Momondo en stichting CISV maakte onlangs op social media veel reacties los.

En onder de hashtag #IamMigration posten veel mensen op social media hun resultaten om de bewustwording te vergroten dat ons DNA voor 99,5% overeenkomt en slechts voor 0,5% verschilt.

EenVandaag spreekt hierover met Willeke Binnendijk van MyHeritage DNA, een van de aanbieders van deze DNA-thuistesten. En we gaan op bezoek bij de Poolse Luiza en Nederlandse André Groeneveld, die zich allebei al van jongs af aan aangetrokken voelden tot Engeland en in het bijzonder de stad York, vanwege haar Viking-geschiedenis.

In York ontmoetten zij elkaar in 1993 op een terras, en vroeg André Luiza ten huwelijk. Groot is hun verbazing als uit de DNA-test blijkt dat André Vikingen als voorouders heeft, van wie eentje in de achtste eeuw in York belandde, en dat ook zijn Poolse Luiza Engelse voorouders blijkt te hebben.