Het wordt de grootste IT-revolutie sinds internet genoemd: Blockchain. De Bitcoin is de bekendste toepassing van Blockchain. Alle transacties die je doet met deze digitale munt komen in een soort gezamelijk internet logboek te staan. Iedereen kan er in, het is volkomen transparant en iedereen is ermee verbonden. Deze keten wordt de Blockchain genoemd. 

De bitcoin is maar het begin van de toepassing van Blockchain. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vandaag begint daarom in Groningen de grootste Blockchain-hackaton ter wereld. 55 teams uit tien verschillende landen zullen 54 uur lang werken aan oplossingen van maatschappelijke vraagstukken met behulp van Blockchain. Vrije denkers, ondernemers en specialisten werken er aan zaken als een Blockchain-oplossing voor bijvoorbeeld een vluchtelingenpaspoort, groene energie en een soepeler democratie. 

Eenvandaag spreekt met het brein achter de hackaton Rutger van Zuidam. Hij vergelijkt de ontwikkelingen rondom Blockchain met die van internet, twintig jaar geleden. ‘Het zal nog een aantal jaren duren voor de massa de voordelen herkent. Toen internet dik twintig jaar geleden opkwam, zag ook niet iedereen de potentie.’  Ook zijn we te gast bij Frans Twisk, Tom Roetgering en Ivo van der Wijk van IT-bedrijf Guts. Met behulp van Blockchain, de techniek achter de Bitcoin, voorkomen zij dat tickethandelaren nog kunnen frauderen met entreekaarten. 

Maar hoe zit het dan met de privacy, als alles openbaar in een grootboek worden bijgehouden? En hoe erg is het dat Chinese bedrijven nu al 70% van de Bitcoin-productie domineren? EenVandaag spreekt met futuroloog Maurits Kreijveld van wisdomofthecrowd.nl

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.