De nieuwe lockdown die zaterdag wordt afgekondigd heeft grote gevolgen voor iedereen. Hoe staat het gesteld met de weerbaarheid van de jongeren van de samenleving, kunnen zij nog zo'n klap aan? "Je ziet dat ze het steeds zwaarder krijgen."

De algemene negatieve gevoelens bij jongeren nemen toe, zegt Eveline Crone, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Ze doet al langere tijd onderzoek naar de mentale gesteldheid van de jongeren.

'Weer alleen in je kamertje zitten'

"Na de vorige persconferentie heb ik er direct een survey uitgedaan naar de jongeren die we volgen. Wat je ziet is dat jongeren het steeds zwaarder krijgen", vertelt Crone. "Ik zie als zorgelijke ontwikkeling ook echt dat de kracht van jongeren afneemt."

Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) ziet dat het de jongeren zwaar valt, nu er opnieuw een lockdown komt. "Veel studenten waren psychisch net weer aan het opkrabbelen", vertelt LSVb-voorzitter Ama Boahene. "En dan nu weer alleen in je kamertje zitten, niet fysiek college's kunnen volgen, geen sociale contacten. Dat zal hard aankomen."

Bekijk ook

Twee groepen

Uit het onderzoek van Crone komt naar voren dat de groep jongeren die het mentaal zwaar heeft, eigenlijk uit twee delen bestaat. "Enerzijds is daar de groep die het sowieso al mentaal zwaar zou hebben, zij hebben het nu zwaarder."

"De andere groep bestaat uit mensen die normaal gesproken geen mentale problemen zouden hebben, maar dat nu wel hebben omdat er steeds zulke ingrijpende maatregelen worden genomen op hun leven."

Bekijk ook

'1 op de 3 jongeren heeft met hele slechte gevoelens te maken'

Crone ziet dat het steeds slechter gaat met deze groepen. "Inmiddels is het 1 op de 3 jongeren die met hele slechte gevoelens te maken heeft, dat is erg zorgelijk."

Jongeren begrijpen dat de maatregelen nodig zijn, maar de rek is er na bijna 2 jaar echt uit, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. "We worden nog vóór de persconferentie bijgepraat door de minister. Ik hoop echt dat het onderwijs zo veel mogelijk gespaard zal worden."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.