Nog 1 dag tot de inauguratie van de nieuwe president van de VS: Joe Biden. Na de bestorming van het Capitool is de spanning in Washington om te snijden. Vijf vragen aan onze Amerika-verslaggevers Simone Tukker en Tom van 't Einde die er zijn.

1. Kun je nog normaal over straat in Washington?

In de stad voel je de spanning. Wij zitten wat verder weg van het Capitool maar ook hier zie je overal extra politie op straat en hoor je de hele dag door loeiende sirenes. Hoe dichter je bij het Capitool komt, hoe meer wegen er zijn afgesloten. Op straat zien we Humvees staan die je kent uit Irak en Afghanistan en die nu nodig zijn om Washington D.C. te beschermen. Wat ook opvalt is dat in grote delen van de stad het normale leven nog wel doorgaat, maar rondom het Witte Huis en het Capitool zijn winkels en kantoren volledig dichtgetimmerd.

2. Wat maakt de inauguratie dit jaar anders dan normaal?

Door de coronacrisis zal er nauwelijks publiek aanwezig zijn, terwijl er normaal honderdduizenden mensen op de been zijn en er in de hele stad feest wordt gevierd. We zien op Pennsylvania Avenue - de weg die het Capitool en het Witte Huis met elkaar verbindt - nog wel de traditionele vlaggen hangen aan de lantaarnpalen, maar feestelijker dan dat wordt het niet. Al helemaal niet na de bestorming van het Capitool. De kleuren die nu overheersen in de stad zijn legergroen en zandkleurig van de militaire trucks. Joe Biden heeft nadrukkelijk opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en er een online feestje van te maken.

Nog nooit zag ze zoveel mensen in legeruniform bij elkaar. Oud-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk woont al een paar jaar in Washington D.C. en loopt vol verbazing door de straten. "Beangstigend dat dit nodig is om een westerse democratie te beschermen."

3. President Trump liet al weten dat hij niet aanwezig is bij de inauguratie, gaan we toch nog iets zien van zijn vertrek uit het Witte Huis?

President Trump verlaat woensdag het Witte Huis en dat wil hij niet zomaar voorbij laten gaan. Onder begeleiding van een fanfare en met militaire eer wil hij afscheid nemen. Hij zal nog een keer met Air Force One vliegen en waarschijnlijk gaat hij naar zijn golfresort in Florida. Dat hij een dag eerder vertrekt is opvallend. Normaal ontvangt de zittende president voor de inauguratie zijn opvolger om samen naar de inauguratie te gaan. Vice-president Mike Pence zal dat nu overnemen en heeft al laten weten dat hij wel bij de ceremonie aanwezig is.

Lees ook

info

Zo verloopt de inauguratie morgen

Normaal gesproken is de inauguratie een enorme feestdag, maar dat zal morgen anders zijn. Vanaf ongeveer 16:30 uur Nederlandse tijd komt het aantal gasten dat wel is uitgenodigd aan bij het Capitool. Een uur later, om 17:30, begint de ceremonie. Stipt om 18 uur legt Joe Biden de eed af, waarna hij de nieuwe president is van de VS. Later op de dag wordt in de VS het tv-programma Celebrating America uitgezonden. Dat programma werd speciaal in leven geroepen om de traditionele festiviteiten te vervangen. Talloze bekende artiesten treden er op.

Simone en Tom
Bron: EenVandaag
Simone Tukker en Tom van 't Einde in Washington

4. Hoe wordt een situatie als die bij het Capitool, of erger, voorkomen bij de inauguratie?

De 25.000 militairen die de stad lijken te hebben overgenomen moeten voorkomen dat het opnieuw misgaat. Om het in perspectief te plaatsen: er zijn nu drie keer zoveel militairen in de hoofdstad aanwezig als op dit moment in Syrië, Afghanistan en Irak bij elkaar. Joe Biden heeft laten weten dat hij er niets in ziet om de ceremonie binnen het Capitool te houden omdat hij niet wil zwichten voor terroristen. Hij heeft beloofd extra geld vrij te maken om de zware beveiliging te kunnen betalen.

Lees ook

5. Wat verwachten jullie van de periode na de inauguratie?

Dat kan weleens heel spannend worden. We hebben zelf mensen gesproken die echt niet accepteren dat Biden vanaf morgen hun president is en die zelfs bereid zijn om voor hun idealen te sterven als dat nodig is. De FBI waarschuwt voor een golf aan binnenlandse terreur. De bestorming van het Capitool kan door extremistische bewegingen juist als aanjager worden gezien voor nieuwe acties.

Paul is lid van een burgermilitie en bereidt zich voor op een oorlog met de Amerikaanse overheid: "Ik ben bereid om te sterven."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.