Amerika-correspondent Michiel Vos stond buiten tussen de schreeuwende meute. Zijn vrouw en kind waren in het Capitool bij zijn schoonmoeder Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Michiel dacht: "Deze meute laat zich niet stoppen."

"It was like in the movies dad", zei zijn zoon van 14 na afloop. Want toen de indringers het Capitool begonnen binnen te dringen, werden ze 'met zwaailichten en secret service-achtige mannen op de schouders genomen'. "En dan zit hij ineens naast Mitch McConnell, naast Chuck Schumer en Nancy Pelosi, zijn oma", vertelt Vos. Een spannende gebeurtenis voor zijn zoon, maar voor zijn tweede vaderland een ramp.

Vrouw en zoon binnen

"We waren volstrekt gescheiden", vertelt Michiel Vos een dag later als hij terugkijkt op de bestorming van het Capitool. "Ik stond buiten met de schuimende meute die naar binnen stormde en de muren beklom. Letterlijk, met touwen en kabels die daar al waren gelegd voor de inauguratie van Joe Biden op 20 januari. Daar golfden ze overheen. Ik zag al meteen: dit gaat veel te hard, de politie is veel te weinig aanwezig."

Hij stond buiten, zijn vrouw en zoon waren binnen. "Die keken uit de ramen naar buiten." En vanuit die ramen zagen ze hoe de massa steeds verder naar boven kwam, letterlijk. "Het ligt op een heuvel", zo illustreert hij.

Michiel Vos
Bron: ANP
Michiel Vos: "We waren volstrekt gescheiden."

Meegenomen naar een vesting

Toen de menigte bij de ramen op de begane grond kwam, greep de beveiliging in. "Ze werden weggehaald en naar een militaire basis vervoerd, met mijn schoonmoeder. Mijn zoon van 14 was natuurlijk 'in heaven'. Die vindt dat natuurlijk allemaal heel spannend."

"Mijn zoon vertelde dat het allemaal heel snel ging. Het was duidelijk een Kiefer Sutherland-moment uit de serie Designated Survivor. Dus vergeef hem het taalgebruik, maar hij zei: 'It was like in the movies dad'. Ze werden meegenomen naar één of andere vesting, buiten in Washington, terwijl ik met een meute buiten stond die alleen maar 'USA USA' scandeerde."

Lees ook

In het kantoor van Nancy Pelosi

Het was niet voor niets. Het kantoor van zijn schoonmoeder bleek inderdaad niet veilig, getuige de foto's die de indringers zelf vanuit haar kantoor maakten. "Het was niet haar bureau", verduidelijkt Vos. "Het was het bureau van haar naaste medewerker. Maar goed, ze waren binnen, met de poten op tafel. Dat is natuurlijk heel pittig voor haar, maar vooral voor de Amerikaanse democratie."

"Het is een blamage, dat soort tuig dat zo binnendringt", vervolgt hij. "Aangejaagd en opgejut door een president die grossiert in complottheorieën. Die had inderdaad kunnen ingrijpen, maar dat was al heel snel te laat." Michiel zag zelf hoe intussen de media werden aangevallen. Methodisch bijna. "Ik zat op een gegeven moment in een groepje dat van media naar media ging. Die camera's stuksloegen. Ze gingen gewoon het rijtje af. Ze werden één voor één aangepakt."

'Afscheidscadeau' van Trump

"Het is natuurlijk al weken en maanden bezig", legt hij uit. "Dit heeft nu geleid tot een soort van afscheidscadeau van Trump aan het land", zegt hij met een cynische ondertoon. Dat ambassadeur Pete Hoekstra zegt: 'This is not America', daar heeft hij dan ook geen goed woord over.

"Nee 'This ís America', Pete Hoekstra. Dat moet jij als ambassadeur van Donald Trump zeker weten. Ik was er de hele dag bij. Met dit geschuim, getier en geraas, op complottheorieën gebaseerd. Dit is wel degelijk Amerika. Dit zijn mensen die zich door niks meer laten weerhouden."

Lees ook

Zware, ondankbare taak

"Maar met deze mensen die ook Amerikaan zijn, moeten we iets", gaat hij verder. "Die ook recht hebben op vrijheid van meningsuiting. Die moeten een plek hebben in Bidens Amerika. Die denken, voelen en weten dat ze in de hoek zitten waar de klappen vallen in Amerika, economisch en sociaal gezien."

"Mijn schoonmoeder was danig aangetast", vertelt hij. "Maar ze kwam om acht uur 's avonds met een verklaring: 'Wij staan er weer. We zijn aangevallen en beklad, maar we gaan door met het bekrachtigen van de uitslag van 3 november en maken Kamala Harris en Joe Biden vice-president en president'." En die krijgen nog een zware, ondankbare taak voor de kiezen, besluit hij. "Amerika heeft zoveel problemen, die zullen we eerst zelf moeten oplossen en dat begint vandaag."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.