De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten. Deze eieren bevatten een zodanig hoog fipronil-gehalte dat het een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Vragen en antwoorden over de giftige eieren:

Wat is fipronil?

Fipronil is een insecticide dat vaak tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als 'matig toxisch'. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier.

Kan ik nog eieren eten?

Ja, dat kan. De NVWA adviseert echter eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten (op de plaats van een X kan elk cijfer staan). Het fipronil-gehalte in deze eieren is zodanig hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het gaat om eieren van 1 producent. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien. Daarnaast zijn eieren aangetroffen met een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze ei-codes te laten eten.

Wat wordt er gedaan om te voorkomen dat mogelijk besmette eieren verkocht worden?

De NVWA onderzoekt bedrijven waar eerder dit jaar het middel fipronil kan zijn toegediend. De bedrijven zijn geblokkeerd en mogen geen eieren, kippen of mest afvoeren. Als monsters uitwijzen dat de eieren geen fipronil bevatten, dan worden deze bedrijven weer vrij gegeven. Wanneer de NVWA wel friponil aantreft, blijven de bedrijven geblokkeerd en moeten zij hun eieren terughalen uit het handelskanaal. De eieren worden vervolgens vernietigd.

Hoe kan ik de eieren die ik thuis heb controleren?

De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met eicodes van eieren die een te hoog fipronil-gehalte bevatten. De lijst wordt continu bijgewerkt.

Gaat de giftige stof door koken of bakken uit het ei?

Nee, door wassen, koken of bakken van het ei gaat de stof fipronil niet uit het ei. Ook eieren van bedrijven die de stof gebruiken en hun eieren gepeld of gekookt verkopen kunnen fipronil bevatten.

Kan ik nog kip eten?

Ja. Legkippen worden wel als vlees gegeten maar bijna nooit als kipfilet of kippenbout. Doordat ze in kleine stukjes worden verwerkt is de blootstelling aan fipronil waarschijnlijk zeer beperkt.

Bron: NVWA

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.