De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) was wel degelijk eind vorig jaar al op de hoogte van de betrokkenheid van Chickfriend en zijn Belgische toeleverancier in het Fipronilschandaal. Dat zegt de man die eind vorig jaar de NVWA anoniem tipte over het gebruik van het middel in pluimveebedrijven tegenover EenVandaag. Hij verklaart in zijn tip beide bedrijven bij naam te hebben genoemd. 

De NVWA suggereerde eerder deze week dat de tip geen concrete aanwijzingen bevatte. Het zou gaan om een anoniem signaal, waarvan de dienst er jaarlijks “honderden” krijgt. Volgens de tipgever, eigenaar Nick Hermens van het bedrijf Pro-Farma en oud-zakenpartner van verdachte Patrick R., heeft hij echter man en paard genoemd in zijn bericht aan de NVWA. 

Hermens verbrak zo’n twee jaar geleden de samenwerking met R., omdat hij het vermoeden had dat zijn compagnon illegale middelen gebruikte. Dat vermoeden werd naar eigen zeggen later ook bevestigd in e-mails. “Nadat we onze samenwerking hadden verbroken had ik nog toegang tot zijn oude e-mailaccount”, verklaart Hermens tegenover EenVandaag. “Daarin kwamen e-mails binnen van de Roemeense fabrikant over de levering van fipronil.” Uit de e-mails maakte hij ook op dat het middel door R. werd verkocht aan Chickfriend. Hermens zegt daarop de NVWA te hebben ingeschakeld. “Die anonieme tipgever, dat ben ik. In die tip heb ik aangegeven dat ik wist van de levering van fipronil door het bedrijf van R. aan Chickfriend.” 

Schadeclaim

Hermens vindt het onbegrijpelijk dat de NVWA niets met zijn tip heeft gedaan en is woedend op de dienst. Zijn huis werd gisteren, terwijl hij op vakantie was, doorzocht omdat het Openbaar Ministerie hem ook aanmerkt als verdachte. Volgens Hermens, die volledig bij naam wil worden genoemd, volstrekt ten onrechte. “R. is na het verbreken van de samenwerking de naam Pro-Farma blijven gebruiken, terwijl het mijn eigendom is. Er worden al twee jaar brieven van juristen gestuurd om hem te dwingen daarmee te stoppen.” 

Doordat R. op naam van Pro-Farma middelen is blijven leveren is ook Hermens in het vizier van de opsporingsdiensten gekomen. “Maar ik weet niets van pluimvee. Ik heb twee weken geleden vrijwillig meegewerkt aan een huiszoeking en ben ook al verhoord. In dat verhoor heb ik dit precies verklaard en heb ik ook kenbaar gemaakt dat ik de anonieme tipgever ben.” Hermens zegt een schadeclaim bij de NVWA neer te gaan leggen. “Mijn bedrijf en reputatie worden geschaad.” 

De NVWA en het OM willen niet reageren op de uitlatingen van Hermens. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.