Partijen in de Tweede Kamer hebben harde kritiek op het functioneren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de fipronil-affaire. De Kamer is terugkomen van zomerreces om antwoorden te krijgen van de verantwoordelijke bewindslieden Edith Schippers (Volksgezondheid) en Martijn van Dam (Economische Zaken).

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren houdt het CDA en de VVD medeverantwoordelijk. Deze partijen hebben, volgens Ouwehand, het toezicht uitgehold door de sector zelf verantwoordelijk te maken voor toezicht en controle. Dat is volgens haar de onderliggende oorzaak van het falende toezicht. Ook PVV'er Dion Graus keerde zich tegen het CDA en vooral de VVD, die zich doof zouden hebben gehouden voor zijn voorstellen het toezicht te versterken.

'Niet zwartepieten' 

Minister Edith Schippers kreeg een spervuur aan vragen over de fipronil-affaire en reageerde op de harde kritiek vanuit de Tweede Kamer op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De minister benadrukt op dit moment niet met de vinger te willen wijzen naar betrokkenen die fouten zouden hebben gemaakt. ,,Ik wil nagaan wat er is gebeurd. Met de kennis van nu was alles goed gegaan. Kon dit ook met de kennis van toen?'', aldus Schippers.

'Mogelijk overheid aansprakelijk stellen' 

Advocaat Piet Hein van Spanje volgt het debat met interesse. Hij staat zo'n twintig gedupeerde pluimveehouders bij. "Ik kijk vooral of ik munitie kan verzamelen om de overheid aansprakelijk te stellen. Ook hoop ik dat er een regeling komt voor de pluimveehouders, maar dat lijkt ijdele hoop." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.