In de rubriek 'Eens Vandaag' gaat Radio EenVandaag terug naar een plaats die eerder volop in het nieuws was. Wat gebeurt daar nu, als de headlines zijn verdwenen?

In de zomer werd Nederland opgeschrikt door het fipronilschandaal. In eieren was een verboden anti-luismiddel terecht gekomen. De gevolgen waren enorm. Supermarkten haalden de schappen leeg, 3,5 miljoen kippen zijn inmiddels geruimd en tientallen miljoenen eieren zijn vernietigd. Hoe staat het nu met de crisis? Verslaggever Laura Kors zoekt het deze week uit

Aflevering 1

In aflevering 1 gaan we langs bij bioboer Wim de Vries in Terschuur waar 300 duizend eieren vernietigd worden. Buren en kennissen helpen daarbij. Sinds juli heeft hij geen geld verdiend en heeft hij al 1 miljoen eieren vernietigd. Zijn totale schade is een half miljoen euro. "Het duurde 40 jaar voordat mijn pensioenpot gevuld was en nu is hij in 4 maanden tijd leeg". Sinds de crisis gebruiken hij en zijn vrouw slaappillen.

De supermarkten Jumbo en Aldi gaan geen schadeclaims indienen tegen de pluimveesector in verband met de fipronilcrisis. Jumbo had eerder laten weten het overheidsonderzoek naar het gifschandaal, dat gedaan wordt door oud-minister Winnie Sorgdrager, te willen afwachten. Maar de supermarkt is van gedachten veranderd. “De sector heeft al veel schade opgelopen door de fipronilcrisis. Het belangrijkste is nu dat er wordt gewerkt aan het versterken ervan. En dit is een kleine bijdrage die wij als supermarkt kunnen leveren”.  Jumbo benadrukt dat voor hen de schade klein is ivm de boeren. De Aldi ziet de boeren ook als slachtoffer van de affaire. De supermarkten willen niet zeggen hoeveel schade ze hebben opgelopen met het terughalen van al die eieren uit de schappen, maar volgens ingewijden gaat het om miljoenen.

Albert Heijn heeft al in een eerder stadium laten weten niet te zullen claimen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.