De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) had in november 2016 al aanwijzingen dat fipronil werd gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis in de pluimveeindustrie. Uit onderzoek bleek volgens de NVWA dat er “geen acuut gevaar voor de volksgezondheid bestond.” 

Dat staat in een interne nota van de dienst die vandaag door de Belgische overheid is vrij gegeven. Volgens de Belgische voedselautoriteit FAVV heeft Nederland in juni bovendien een maand lang geen antwoord gegeven op haar vragen over mogelijk gebruik van fipronil. 

Uit een tijdlijn die de FAVV vandaag aan het parlement verstrekte blijkt ook dat de NVWA pas in juli melding maakte van een lading fipronil die al in maart op Schiphol was onderschept. De lading, verpakt in een postpakket, was geadresseerd aan Poultry-Vision, de Belgische leverancier van het Barneveldse bedrijf Chickfriend. Ook wordt uit het stuk duidelijk dat pas ná tussenkomst van een Belgische onderzoeksrechter vertrouwelijke onderzoeksgegevens door Nederland werden verstrekt. 

Parlementsleden in België en Nederland reageren verbolgen. Vrijwel alle Tweede Kamerfracties willen opheldering van het kabinet. Belgische parlementariërs vinden dat Nederland, in plaats van kritiek te spuien op hun Zuiderburen, de hand in eigen boezem moeten steken. 

De vrijgegeven documenten bieden mogelijk nieuwe munitie voor pluimveehouders die schade willen claimen bij de NVWA. Zij vinden dat de dienst te traag heeft gereageerd en onzorgvuldig heeft gecommuniceerd tijdens de eiercrisis. Eén van hen is Edwin van Remmen uit Gasselter. Zijn bedrijf werd nog op 8 juli door Chickfriend bezocht, een dag nádat de NVWA een inval deed bij Chickfriend. “Eigenlijk zouden ze op 7 juli langs komen”, vertelt hij, “maar toen ik ze ’s middags belde omdat ze er nog niet waren werd de hoorn zowat op de haak gegooid. Later vertelden ze dat ze een onaangekondigde controle hadden gehad.” 

Van Remmen is verontwaardigd dat de NVWA Chickfriend niet heeft stil gelegd. Zijn schade loopt waarschijnlijk in de tonnen. Door het recente bezoek van Chickfriend zijn de aangetroffen gehaltes fipronil in zijn eieren hoog. Bovendien had hij net geïnvesteerd in nieuwe kippen. Van Remmen overweegt zijn schade te claimen bij de NVWA. 

REACTIE NVWA

Reactie Rob van Lint, inspecteur-generaal Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, op uitlatingen vandaag van Belgische autoriteiten

 

“Het verwijt dat wij in november 2016 weet gehad zouden hebben van fipronil in eieren klopt niet.

De NVWA krijgt jaarlijks honderden tips en meldingen van vermoedens van fraude binnen. Een van die signalen kwam in november 2016 als anoniem signaal bij de NVWA binnen over het illegaal gebruik van biociden (fipronil) bij het schoonmaken van stallen ter bestrijding van bloedluis. Op dat moment waren er geen aanwijzingen voor acute risico’s voor de voedselveiligheid. Er was geen enkele aanwijzing dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten.”

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.