De agressie tegen BOA's die de coronamaatregelen moeten handhaven neemt toe, zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP. Overgaan tot actie, samen met de politie, is een serieuze optie. "Onze opdracht is niet uit te voeren."

Volgens Gerrits worden er door steeds meer handhavers vraagtekens gezet bij het beleid uit Den Haag. De versoepelingen die vandaag ingaan maken het er voor hen niet makkelijker op.

Onuitvoerbare opdrachten

BOA's moeten er bijvoorbeeld op toezien dat mensen na 18 uur het terras af gaan en niet ergens anders gaan samenscholen. En daar zijn ze niet op toegerust, zegt Gerrits: "We geven richting de politiek aan: we willen heel graag die opdracht uitvoeren, maar geef ons wel opdrachten die uit te voeren zijn. Deze opdrachten zijn dat niet, daar hebben we te weinig mensen voor."

Ook de winkels die weer open gaan zonder afspraak, zorgen voor grote stromen mensen. "De avondklok was makkelijker te controleren, daarbij had je maar een kleine groep mensen die toch de straat op ging," zegt Gerrits.

Lees ook

Lontjes worden korter

Daarbij luisteren mensen steeds minder naar de maatregelen en uitten ze zich eerder agressief richting handhavers. Volgens Gerrits zijn er inmiddels zo'n drie meldingen van geweld tegen BOA's per week.

"We zagen het op Koningsdag ook", vertelt hij. "De lontjes worden korter en er wordt steeds meer van ons gevraagd. Dat zien we in coronatijd sowieso toenemen. Steeds meer incidenten met steekwapens richting BOA's, zeker in het openbaar vervoer. En dan praat ik niet over een zakmesje."

Lees ook

'Minister luistert slecht'

De maat is dan ook vol, zegt de vakbondsleider: "We lopen op onze tenen, het water staat aan de lippen. We zijn er met de minister over in gesprek, maar ik heb het idee dat de minister heel slecht luistert."

"Onze collega's van de politie hebben al aangegeven dat ze mogelijk tot acties overgaan. De BOA's zijn bereid dat samen met hen te doen."

Bekijk hier de tv-reportage en het studiogesprek met Richard Gerrits.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.