"Het gaat het ene oor in en het andere oor uit", zegt een overtreder die bezig is met de cursus verantwoord rijgedrag bij het CBR. Hij reed naar eigen zeggen 180 op een weg waar je maximaal 30 mag. Het gevolg: een flinke boete én de verplichte cursus.

Uit cijfers van het CBR blijkt dat het afgelopen jaar meer personen naar de cursus Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) zijn gestuurd dan het jaar daarvoor. Toch blijkt uit onderzoek dat de cursus geen enkel effect heeft. En dat geeft ook de cursist die de verslaggever van EenVandaag tegenkwam meteen toe.

Roekeloos rijden

"Een dag van 9 tot 5 en twee halve dagen. Dat is voor als je roekeloos rijdt, die EMG-cursus", zegt hij. De reden dat hij 180 kilometer per uur reed waar je maximaal 30 mocht? "Haast. Ik kwam uit Amsterdam, het was nacht... Dat was het eigenlijk wel. En dat is genoeg om zo'n cursus te krijgen", vertelt hij met lichte verbazing.

Hij hoefde niet voor te komen, maar kreeg een hoge boete en moest zijn rijbewijs inleveren. "Tot ik de cursus heb gehaald en daarna krijg ik hem met een week terug." In totaal is hij hem dan 9 maanden kwijt geweest.

Een cursist bij het CBR vertelt: 'Dit gaat het ene oor in, het andere uit'

'Iedereen rijdt snel'

Wat hij leert op de cursus? "Je hoort hoe het wel moet. Dat je je aan de snelheid moet houden. En dat het veel geld kost als je dat niet doet." Toch denkt de hardrijder dat het zijn gedrag niet gaat veranderen."Als je haast hebt, dan heb je haast. Iedereen rijdt snel, kijk maar op de snelweg. Ik denk niet dat het gaat helpen. Het gaat het ene oor in, het andere oor uit."

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vindt ook dat de cursus van 1 dag en 2 halve dagen niet werkt. Tertoolen vindt de cursus veel te kort om een gedragsverandering te bewerkstelligen.

Lees ook

Hoge boetes

Wat volgens de cursist vooral helpt? "Het betalen. Daar kijkt iedereen tegenop." Ook voor de cursus die hij verplicht moest doen om zijn rijbewijs terug te krijgen, moest betaald worden. Dat kost zo'n 1.000 euro.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.