Groningse studenten krijgen een verplichte cursus in verantwoordelijk drankgebruik. Het is een van de 20 maatregelen die moet leiden tot verantwoord alcoholgebruik bij studenten. Is dit het begin van een cultuuromslag?

De maatregelen kwamen tot stand op initiatief van de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, en zijn gemaakt met acht studentenverenigingen in Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente.

Alcoholvrij bier

Naast het idee voor een alcoholcursus, moet er volgens het zogenaamde 'convenant' onder andere ook alcoholvrij bier worden aangeboden en gepromoot. Ook moet er volgens de plannen altijd één nuchter persoon aanwezig zijn op de sociëteit.

De afgelopen jaren wordt de discussie rondom overmatig alcoholgebruik binnen studentenverenigingen fel gevoerd. Aanleiding daarvoor zijn meerdere ernstige incidenten bij studentenvereniging Vindicat, waarbij overmatig alcoholgebruik een rol speelde.

Lees ook

Excessief alcoholgebruik

Stijn Analbers is bestuurslid bij Contractus, het overkoepelend orgaan van de studentenvereniging in Groningen. Hij was zelf nauw betrokken bij het opstellen van de nieuwe maatregelen. Hij ziet er veel steun voor vanuit de Groningse verenigingen. "We hebben het besproken bij onze ledenvergaderingen en de initiatieven zijn ook deels vanuit de leden gekomen. Onze studenten zien ook in dat er ruimte is voor verbetering."

Overmatig alcoholgebruik moet worden tegengegaan, maar wanneer is het te veel? "De een kan wat beter tegen alcohol dan de ander, en het is bij elke persoon verschillend hoe het valt. Maar we willen 'disruptief gedrag' tegengaan, bijvoorbeeld wanneer iemand zich zo lam heeft gezopen dat hij niet meer kan lopen of buiten bewustzijn is. Dat willen we echt tegengaan."

'Het kost tijd'

Maar hoe maak je een cultuuromslag als veel alcohol drinken alcoholgebruik en het studentenleven bijna hand in hand gaan? Analbers noemt het een proces dat nou eenmaal tijd kost. "Dit convenant heeft een looptijd van 3 jaar er wordt twee keer per jaar geëvalueerd. Het zal niet van de ene op de andere dag helemaal anders zijn. Het convenant is het startpunt."

Radio-interview: studentpsycholoog Ineke Leenders en bestuurslid Stijn Analbers van Contractus over het alcoholgebruik in Groningen.

'Als het mis gaat, gaat het goed mis'

Ineke Leenders, studentpsycholoog aan de Wageningen Universiteit (WUR), vindt de ontwikkelingen in Groningen positief en is erg benieuwd naar hoe de maatregelen zullen uitpakken in de praktijk. Ook bij haar universiteit wordt over dit thema nagedacht. "De gevallen waarin het helemaal prima gaat, die zien wij natuurlijk niet. Wat wij wel zien is dat als het mis gaat, het dan ook goed misgaat. Dan kan het hele nare gevolgen hebben voor de student."

Zo ziet Leenders met enige regelmaat vrouwelijke studenten in de praktijk die te maken hebben gehad met aanranding, nadat ze zelf veel gedronken hebben en door een welwillende ouderejaars naar huis zijn gebracht. "De schaamte daarover is zo groot, dat ze dat niet aan hun omgeving durven te vertellen."

Groepsdruk

Het is als het om drinken gaat moeilijk om aan de groepsdruk te ontsnappen, zegt Leenders. "'Nee' zeggen is echt heel erg moeilijk. Ik hoor van studenten in de praktijk dat ze wel minder zouden willen drinken, maar dat ze bang zijn om er dan niet meer bij te horen."

Leenders vindt dat de universiteit daar ook zeker een rol in speelt. "De verenigingen worden ook deels gesubsidieerd door de universiteiten. Daar zit denk ik een verantwoordelijkheid aan vast. Studentenwelzijn in het algemeen, wordt ook in toenemende mate gezien als een verantwoordelijkheid van de universiteiten. Dus het is een beetje een zoektocht: waar ligt de grens?"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.