Opnieuw zijn meer bestuurders naar het CBR gestuurd voor een cursus verantwoord rijgedrag, de zogenoemde EMG cursus. In 3 jaar tijd is het aantal deelnemers met bijna 300 gestegen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat de cursus geen effect heeft.

Uit cijfers die EenVandaag opvroeg bij het CBR blijkt dat afgelopen jaar aan zo'n 2005 personen een Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) is opgelegd. Het zijn er bijna 100 meer dan het jaar ervoor toen het er al fors meer waren dan in 2017 (1725 deelnemers). Personen die de cursus moeten doen, zijn staande gehouden door de politie. Het zijn cijfers die passen in een trend van kortere lontjes op de weg. Uit onderzoek van EenVandaag bleek dat het aantal verkeersruzies is verdubbeld, 1 op de 8 is wel eens in een verkeersruzie beland.

Opnieuw zijn meer bestuurders naar het CBR gestuurd voor een cursus verantwoord rijgedrag, de zogenoemde EMG cursus. In 3 jaar tijd is het aantal deelnemers met bijna 300 gestegen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat de cursus geen effect heeft.
info

Voor wie is de cursus?

De EMG-cursus wordt opgelegd aan brommer-, auto- en motorbestuurders die onverantwoord hebben gereden. Het gaat om bumperkleven, door rood rijden of veel te hard (meer dan 50 km/u te snel) rijden binnen de bebouwde kom. De kosten, zo'n duizend euro, moet je zelf betalen. Als je de cursus niet volgt, wordt je rijbewijs ingenomen. De cursus bestaat uit een hele dag en twee dagdelen. Ook krijg je een gesprek van een uur met een trainer. Bij aanwezigheid en 'een actieve en constructieve' houding heb je de cursus gehaald en mag je je rijbewijs houden. Meer dan 97 % van de deelnemers slaagt dan ook.

Helft deelnemers opnieuw in de fout

Terwijl er steeds meer mensen een EMG-cursus moeten volgen, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat de cursus zelf geen enkel effect heeft. Ongeveer de helft (49 procent) van de deelnemers gaat binnen 2 jaar opnieuw in de fout, met of zonder cursus. "Uit de effectmeting komt dat de EMG voor deze groep snelheidsovertreders niet effectief lijkt in het voorkomen van EMG-gerelateerde recidive", schrijft het WODC.

Het zijn voornamelijk ervaren, jonge bestuurders en vrijwel allemaal mannen. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het 'een heel lastige groep' die zich niet laat corrigeren. "En die zich niet veel aantrekt van de wet", vertelt hij. "Het zijn mensen die een auto zien als een wapen waarmee ze een stuk van de weg voor zichzelf kunnen bevechten. De weg is van hun."

Verslaggever Harm van Atteveld treft bij toeval een cursist. Hij reed 180 km/u waar je 30 km/u mocht en moet de cursus volgen om zijn rijbewijs terug te krijgen.

'Cursus verantwoord rijgedrag werkt niet'

Volgens Tertoolen is het duidelijk wanneer we naar de statistieken kijken. "De EMG werkt niet", zegt hij. De cursus vindt hij daarnaast veel te kort om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Tweede Kamerlid Wytske Postma (CDA) vindt dat er snel iets moet verbeteren. "De cursus zoals hij nu bestaat werkt niet", stelt ze.

Ook Nelly Vollebregt voor de Vereniging Verkeersslachtoffers komt tot deze conclusie. "We zijn veel te lief in Nederland", stelt Vollebregt. Zij bepleit een andere, hardere aanpak. "Er moet een 5 jarige periode komen waarin deze mensen met een verplichte snelheidsbegrenzer moeten rijden. Want 2 avonden cursus is veel te vrijblijvend." Ook het innemen van het rijbewijs noemt Vollebregt 'een dode letter (...) deze mensen wachten tot de politie de straat uit rijdt en rijden gewoon weer verder'.

Lees ook

'Snel verbetering nodig'

Kamerlid Postma vindt dat er, naast meer handhaving, ook gekeken moet worden welke technische mogelijkheden er zijn. "Denk daarbij aan een snelheidsbegrenzer", zegt ze. "Het wordt steeds drukker op de weg, iedereen moet zich ervan bewust zijn dat je niet alleen op de weg bent. Houd rekening met elkaar", zegt Postma.

Het CBR en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunnen nog geen 'concrete uitspraken doen' over het WODC- rapport. Zij verwijzen door naar een verzamelbrief waarin in algemene zin geschreven is dat de conclusies worden meegenomen bij 'doorontwikkeling'. Wat dit betekent voor de EMG-cursus is onduidelijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.