Het aantal verkeersruzies waar de politie bij moet komen, is in 6 jaar tijd verdubbeld. Dat meldt de Nationale Politie in EenVandaag. Het gaat om ruim 6400 gevallen in 2018.

"Dat is zorgelijk", zegt Egbert-Jan van Hasselt, portefeuillehouder verkeersveiligheid bij de Nationale Politie. "We kunnen het met zijn allen een stuk veiliger hebben, als we rekening houden met elkaar", zegt Van Hasselt. In 40% was er ook sprake van geweld bij het conflict, meldt de politie.

Lees ook

Gemeentelijke wegen

De meeste verkeersruzies vinden plaats op gemeentelijke wegen. Volgens de politie vindt 10% van de conflicten plaats op de snelweg. De meeste meldingen komen uit de regio's Midden-Nederland, Haaglanden en Oost-Nederland.

Lees ook

Advies: deëscaleer, slik je trots in

"We willen onze plek opeisen en dat levert gevaarlijke situaties op", zegt Van Hasselt. "Je bent anoniem, je wilt naar huis en je bent druk met anderen dingen", vertelt hij. Mensen letten minder goed op. "Een kleine fout, wordt al snel verkeerd opgepakt bij de ander."

Kom je dan toch in een conflict, dan adviseert de portefeuillehouder het conflict te deëscaleren. "Het beste is om ingetogen te blijven. Slik je trots in", besluit Van Hasselt.