Opnieuw een tegenvaller voor het Groningse studentencorps Vindicat. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geeft het corps geen financiële bijdrage dit jaar. Daarnaast is de vereniging niet welkom bij officiële gelegenheden. Het is opnieuw een teken dat de band tussen universiteit en studentencorps steeds moeizamer wordt. Past het studentencorps nog wel in het moderne studentenleven?

"De traditionele mores passen niet meer bij de moderne universiteit en hogeschool", kopt dagblad Trouw. Daarin citeert de krant universiteitshistoricus Ab Flipse. "Studentikoze gebruiken – brallen, zuipen, een eigen taaltje, schunnige liedjes – staan ver af van veel nieuwe studenten."

Bovendien zouden de universiteiten steeds meer moderne, zakelijke bedrijven zijn geworden, die de slechte publiciteit uit incidenten bij een studentencorps steeds slechter kunnen gebruiken.

Als je lid bent geweest, vind je het leuk

Sander Schimmelpenninck is hoofdredacteur bij de Quote en was in zijn studententijd lid bij het Rotterdams Studenten Corps. Hij vindt het maatschappelijk debat over het corps wel erg negatief. "Als je lid bent geweest vind je het leuk, als je geen lid bent geweest vind je het iets niet leuks. Helaas zijn er veel meer mensen die niet lid zijn geweest."

Schimmelpenninck heeft wel begrip voor het besluit van de RUG. "Het is jammer dat Vindicat die twijfels niet heeft kunnen wegnemen, maar blijkbaar hebben ze het nog niet goed op orde daar."

Kijk & lees ook:

Ondanks alles meer leden

De Quote-hoofdredacteur kan zich niet vinden in de analyse zoals dagblad Trouw die schreef. "Heel veel mensen zien ook wel dat het negatieve sentiment een beetje overtrokken is. Er ontstaat bij corpora daardoor een soort ‘wij tegen de rest’-gevoel. Ze lijden overigens niet onder de aandacht, allesbehalve’."

Het afgelopen jaar konden studentencorpora een stijging noteren van bijna 5 procent in nieuwe leden, naar een totaal van 3.096. Zelfs de Groningse studentenvereniging Vindicat, die zo vaak in opspraak kwam de afgelopen jaren, trok in 2017 dertig nieuwe leden meer dan het jaar ervoor.

Relevanter dan ooit

Volgens Schimmelpenninck is het studentencorps relevanter dan ooit. "We leven in een tijd dat mensen eenzaam zijn en aansluiting zoeken. Er zijn weinig verbanden waar je als jong mens aansluiting kan vinden. Misschien is er wel meer behoefte dan ooit aan een studentenvereniging." 

Dat betekent volgens hem niet dat het altijd maar moet blijven zoals het was. Het corps moet zich blijven doorontwikkelen. Die ontwikkeling moet volgens Schimmelpenninck alleen van bovenaf gebeuren. "Dat kun je niet van die jonge mensen verwachten."

Zwijgcultuur

Dat er iets moet veranderen aan de studentencorpora, vindt ook Marte van der Brug, schrijfster en oud-lid van het Leidse corps Minerva. Voor haar laatste roman interviewde ze vele jonge corpsleden. "Er heerst een enorme toedek- en zwijgcultuur. Ik sprak met grote stoere jongens die vonden dat er wel wat moest veranderen. Ze waren maar voor één ding bang: dat bekend werd dat ze me met mij hadden gesproken", vertelt Van der Brug. "Juist door die omerta is het verdomd moeilijk om iets aan die cultuur te doen."

Volgens Sander Schimmelpenninck zouden de studentencorpora erbij gebaat zijn als het weer meer elitaire verenigingen worden. De Quote-hoofdredacteur veroorzaakte begin dit jaar ophef, toen hij in De Wereld Draait Door zei dat de corpora geen HBO-studenten meer zouden moeten toelaten. Schimmelpenninck staat nog steeds achter die uitspraken: "Vroeger waren die corpora kleine verenigingen. Inmiddels zijn ze veel te groot geworden en is de controle veel lastiger. Ik vind dat het elitairder moet worden en dat je moet selecteren op talent. Nu is het vooral een groep mensen van goede komaf, met rijke papa en mama. Een talentvolle Marokkaanse jongen zal zich niet aangetrokken tot zo’n club. Als je gaat selecteren op kwaliteit, wordt je dus diverser, omdat de top op de universiteit ook diverser wordt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.