Ook voedselbanken worden getroffen door de coronacrisis. Terwijl de vraag naar voedselpakketten toeneemt, vallen veel oudere vrijwilligers uit. Toch zijn de voedselbanken positief: "Er ontstaat echt een gevoel van 'het samen doen'."

Het is dinsdag: inpakavond van de pakketten bij de voedselbank in Amersfoort. Toch zijn het andere vrijwilligers dan normaal die nu de handen uit de mouwen steken. "We hebben ongeveer 160 vrijwilligers, van wie een groot aantal boven de 65 is. Die komen nu natuurlijk even niet meer", vertelt Riemke Leusink, voorzitter van de voedselbank Amersfoort.

Spontaan nieuwe vrijwilligers

"Er heerst hier een groot saamhorigheidsgevoel. Die mensen vinden het nu vreselijk dat ze niet meer kunnen komen."

Ook bedrijfsleider Annita van Nieuwenhuizen merkt dat. "Ik heb via WhatsApp veel contact met vrijwilligers die zeggen: 'Ik mis je zo, ik zou zo graag willen langskomen.' Gelukkig zijn er wel heel veel andere mensen die zich spontaan aanmelden. En die zetten we nu dus in."

Lees ook

Zzp'ers kloppen aan

Naast de daling van het aantal vrijwilligers maken voedselbanken zich zorgen om de grotere vraag naar pakketten. "Normaal maken zeker 500 mensen gebruik van de voedselbank in Amersfoort, maar we merken nu al een stijging door de coronacrisis", zegt Leusink.

Riemke Leusink, voorzitter van voedselbank Amersfoort
Bron: EenVandaag

"Als je bedenkt dat 40 procent van de werkenden in Nederland een flexcontract heeft of zelfstandig ondernemer is, dan zijn dat de mensen die als eerste geen werk of opdrachten meer hebben. En dat zijn de mensen die een beroep op ons doen."

Lees ook

Geen buffer

Ze vertelt hoe een man laatst vroeg of zijn 26-jarige zoon langs mocht komen. 2 jaar geleden begon hij een kappersbedrijfje, en zijn tweede kindje is op komst. "Die jongen kan nu niet meer werken en hij werkt ook nog niet zo lang dat hij een buffertje kon opbouwen. Deze mensen hebben op korte termijn hulp nodig. Dat zal de komende weken flink stijgen."

"We zijn wat soepeler geworden met de mensen die we aannemen bij de voedselbank, door het aantal zzp'ers die het ontzettend fijn vinden om langs te komen", vult Van Nieuwenhuizen aan. "Als je een beetje handig bent, heb je hier als gezin van ons pakket 3 dagen goed te eten."

Annita van Nieuwenhuizen, bedrijfsleider voedselbank Amersfoort
Bron: EenVandaag

Calamiteitenfonds

Tom Hillemans, vice-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, ziet de druk op de Nederlandse voedselbanken. "Door de leeftijd van de vrijwilligers is dat een kwetsbare groep. Dat is echt een uitdaging. Gelukkig wordt er veel hulp aangeboden. Een tweede punt is geld. Voedselbanken worden nu geconfronteerd met extra kosten: extra hygiëne-maatregelen, extra huur, extra ruime. Geld is erg nodig."

De vereniging Voedselbanken heeft daarom een doel: "We willen een calamiteitenfonds opbouwen van 10 miljoen, voor de korte en lange termijn, om de activiteiten van de voedselbanken te kunnen financieren. Er is door de overheid al een toezegging gedaan om voor 4 miljoen te steunen. Als we kijken naar de huidige problemen, hopen we natuurlijk op meer."

Tom Hillemans van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken
Bron: EenVandaag

Hartverwarmende steun

Toch ziet Hillemans wel de positiviteit van de huidige coronacrisis in. "We krijgen zo veel hulp aangeboden, en er wordt zo veel geld gegeven. Dat is hartverwarmend. Er ontstaat bij de voedselbanken een gevoel dat we het samen doen. Ik hoop dat we dat kunnen vasthouden, dan komt er toch nog iets moois uit de crisis."

Ook de Amersfoortse voedselbank ziet het positief in: "Meteen op de eerste dag van de coronacrisis belde de wethouder: 'Redden jullie het wel? Hoe kunnen we helpen?' We zien veel initiatieven vanuit heel Amersfoort om ons te helpen. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat Nederland de voedselbanken niet in de steek zal laten."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.