Blijf thuis als het kan. Ook als gezin, zo adviseert het RIVM tijdens de coronacrisis. Maar hoe doe je dat als de kinderen op verschillende plekken wonen? "Overweeg eens om elkaar op een andere manier te ontmoeten, bijvoorbeeld via Skype."

In Nederland wonen zo'n 2,6 miljoen gezinnen met één of meerdere kinderen. Maar niet alle ouders zijn nog bij elkaar. Kinderen van gescheiden ouders wonen vaak in meerdere huizen. En dan zijn er nog pleegkinderen, kinderen in woongroepen en kinderen die om een andere reden een thuis hebben in meerdere huizen. Hoe ga je daarmee om in tijden van corona? "Het is belangrijk dat ouders goed contact houden met elkaar", zegt Anita Kraak, programmaleider bij het Nederlands Jeugdinstituut.

Lees ook

Zoek naar een goede balans

Als programmaleider adviseert Kraak gezinnen over hoe samengestelde gezinnen met deze situatie kunnen omgaan. "Een omgangsregeling kan normaal gesproken al lastig en ingewikkeld zijn, maar nu er angst en stress bijkomen helemaal."

Het is belangrijk dat ouders en verzorgers blijven zoeken naar een goede balans, benadrukt Kraak."Het belang van het kind en het belang van ieders gezondheid staan in dit geval naast én tegenover elkaar. Dat maakt het complex." Zo kan het zijn dat een bezoek nu niet kan doorgaan om besmetting te voorkomen. "Als iemand binnen een van de gezinnen tot een risicogroep voor corona behoort, kun je overwegen om bezoek plaats te laten vinden in een andere vorm, zoals met elkaar eten via Skype."

Uitlegvideo: waarom het coronavirus echt geen normaal griepje is

"Het is toch gewoon een griepje?" Hoe langer het coronavirus onder ons is, hoe minder die vraag gesteld wordt. Want nu is wel duidelijk: het virus is geen normale griep. Verslaggever Tom van 't Einde zet op een rij hoeveel erger het coronavirus is.

'We weten nog weinig'

Op de vraag of samengestelde gezinnen extra risico lopen op besmetting kan Kraak geen
antwoord geven. "We weten dat nog niet." Het RIVM doet op dit moment onderzoek onder 100 gezinnen om vast te stellen of kinderen het virus aan anderen doorgeven. Uit internationaal onderzoek zou blijken dat kinderen weinig bijdragen aan het verspreiden van het virus, dat is geruststellend, vindt ze. "Maar aan de andere kant is het virus nieuw en weten ze er nog weinig vanaf."

Het onderzoek van het RIVM gaat nog een aantal weken duren. Tot die tijd is het voor veel gezinnen dus zoeken naar wat werkt tijdens de coronacrisis. "Ik raad ouders aan erover in gesprek blijven, hoe moeilijk dat soms is." Kraak en haar collega's merken dat veel ouders uit samengestelde gezinnen met vragen zitten, daarom startte het Nederlands Jeugdinstituut met onder andere het RIVM een speciale pagina om die vragen te beantwoorden.

Social distancing voor kinderen van gescheiden ouders: 'Blijf met elkaar in gesprek, hoe moeilijk dat soms ook is'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.