Uitvaartondernemer Marjan Danen-van de Groenendaal uit het Brabantse Den Dungen kan de drukte door corona nauwelijks aan. Ondanks alles probeert ze toch voor iedereen een mooie uitvaart te regelen.

"We gingen van 2 of 3 uitvaarten per week naar 2 per dag, en dat 7 dagen per week." Marjan Danen kan het nog niet bevatten.

Boze droom

Inmiddels heeft Marjan haar uitvaartteam uitgebreid van 3 naar 5 mensen. "Het voelt alsof we in een boze droom terecht zijn gekomen. We werken bijna het klokje rond. Ik hoop dat dit heel snel voorbij is."

Begraafplaatsen en crematoria draaien overuren tijdens de coronacrisis. Ze kunnen het aantal uitvaarten amper aan. "Als iemand overlijdt, moet de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Maar dat lukt op dit moment vaak niet", vertelt Marjan. "We moeten nu steeds uitstel aanvragen bij de gemeente. Dat kost steeds veel tijd."

Lees ook

'Er kan nog best veel'

Marjan begon haar uitvaartonderneming Levatio zo'n 10 jaar geleden. Zelf verloor ze op jonge leeftijd haar moeder bij een auto-ongeluk. Afscheid nemen was er niet bij. "Het was daardoor heel moeilijk om aan de rouw te beginnen", vertelt ze. Om wat ze meemaakte om te zetten in iets zinvols, besloot Marjan haar eigen uitvaartbedrijf te beginnen. Ze wil uitvaarten verzorgen met veel zorg en aandacht voor de overledenen en hun familie. Een uitvaart zonder tijdsdruk. "Iedereen verdient een mooi afscheid."

Maar kan dat nog, nu er zoveel mensen overlijden aan corona? Marjan: "We houden ons aan de regels van de RIVM. Maximaal 30 personen, met 1,5 meter afstand van elkaar. Maar we hebben nog steeds een opbaarkamer. De familie heeft daar de sleutel van en kan zo vaak komen als ze willen. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid." Met een beetje creativiteit en veel inzet kan er volgens de uitvaartondernemer nog steeds best veel.

Een langere route

Zelf heeft Marjan geen angst om ziek te worden, helemaal niet zelfs. "We nemen alle hygiënevoorschriften in acht en houden afstand. Dat geldt voor mijn hele team."

"Maar het is echt heel heftig wat er nu gebeurt in Brabant", vindt Marjan. "Je voelt de angst van mensen. Ouderen komen niet meer naar een uitvaart. Tegenwoordig rijden we soms een langere route naar de begraafplaats of crematorium. Mensen staan dan langs de route. Op die manier kunnen ze toch hun respect tonen aan de overledene."

Uitlegvideo: waarom er nog altijd geen medicijn is tegen corona

Je hoort steeds vaker hoopvolle geluiden over een medicijn tegen het coronavirus. Toch is er nog niets dat bewezen werkt. Hoe komt dat en waarom duurt het zo lang? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Prijzen verlaagd

"Veel mensen denken dat wij nu goede zaken doen, maar ik heb juist de prijzen verlaagd. Iedereen verdient een waardig afscheid en dat proberen wij te geven."

Maar er komt een moment dat Marjan nee moet gaan verkopen, vertelt ze. "Omdat wij het gewoon niet meer kunnen volhouden. Maar dan heb ik weer iemand huilend aan de telefoon. En als ik dan nog een kamer vrij heb zijn de mensen welkom."

Achter de schermen bij een uitvaartondernemer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.