Demonstraties en openbaar verzet van grote bedrijven en een demonstratie in Den Haag: het inreisverbod dat Donald Trump voor veel moslims instelde doet de gemoederen hoog oplopen.

Een hele rits aan grote bedrijven maakt zich zorgen om de ontwikkeling in de Verenigde Staten: Starbucks, Tesla, Netflix, Twitter, Google, Apple, Airbnb, Microsoft, Facebook en Uber hebben zich er al over uitgesproken.

Deze bedrijven leunen zwaar op experts uit het buitenland. Google riep voor het in werking treden van het besluit al meer dan honderd medewerkers uit moslimlanden die zich in het buitenland bevonden terug naar de VS.

Uber-topman Travis Kalanick noemde het decreet in een bericht op Facebook ‘verkeerd en onterecht'. Jeff Immelt van General Electric liet volgens Amerikaanse media op het bedrijfsblog weten de zorgen van zijn medewerkers te delen. Hij beloofde getroffen medewerkers te steunen en met de regering te werken aan oplossingen. Ook Jamie Dimon van de bank JPMorgan Chase zegde getroffen medewerkers steun toe.

Protesten

In Amerikaanse steden wordt flink geprotesteerd. Na oproepen op Facebook en Twitter dit weekend gingen tienduizenden mensen de straat op.

Zo organiseerde publicist Michael Moore gisteren via sociale media moeiteloos een demonstratie bij de Trump Tower. Hij filmde zichzelf voor een verlaten Trump Tower en zei: “binnen anderhalf uur staat het hier helemaal vol.” Hij zond het uit via Facebook Live, en zo geschiedde: niet veel later stond het vol met duizenden demonstranten.

Volgens één zijn de protesten een oprisping van links Amerika. Volgens anderen is dit het begin van de Amerikaanse lente. Want wat nu in Amerika gebeurt, doet denken aan de Arabische Lente, maar ook bijvoorbeeld Occupy en #blacklivesmatter. 

Toch is het volgens cultuurhistoricus Eva Rovers een misvatting dat het succes van de Arabische Lente is te danken aan sociale media. “De Arabische Lente was een steekvlam die even heel hoopvol leek, maar langdurige verandering heeft die opstand helaas niet gebracht.” 

Of de huidige demonstraties in Amerika wél stand gaan houden is nog de vraag, denkt Rovers. Kenmerkend voor sociale bewegingen die op gang gebracht zijn op bijvoorbeeld Twitter is dat er tussen mensen weinig onderlinge verbondenheid is. “Bij de Arabische Lente waren mensen wel tegen ‘iets’, maar dat was voor niemand precies hetzelfde.”

In Radio EenVandaag een gesprek met cultuurhistoricus Eva Rovers en Amerika-kenner Lars Duursma.

Den Haag

Radio-verslaggever Laura Kors is in Den Haag, waar de voorbereidingen voor een Nederlandse anti-Trump demonstratie aanstaande woensdag in volle gang zijn.

Voor de deur van de Amerikaanse ambassade in Den Haag wordt woensdag gedemonstreerd tegen wat de ‘Moslimban’ genoemd wordt. EenVandaag spreekt met organisator Wouter Booij over zijn plannen. Op Facebook hebben zich inmiddels ongeveer 1500 mensen aangemeld.

In EenVandaag tv Eva de Valk, zij werkte eerder als correspondent in Silicon Valley en schreef een boek over die start-up wereld in Californië.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.