Vanavond bellen president Trump en president Poetin met elkaar. Het is het eerste officiële gesprek dat de beide bewindslieden met elkaar hebben. De wereld wacht gespannen de uitkomst van het telefoongesprek af.

Donald Trump heeft zich tijdens zijn campagne met bewondering voor Poetin uitgelaten en er circuleert een concept voor het gesprek met daarin een verlichting van de sancties tegen Rusland. De afgelopen jaren legden de Amerikanen en Europa economische sancties op tegen Rusland naar aanleiding van de Russische annexatie van de Krim. Mogelijk is dit onderwerp van gesprek.

Met name dat laatste heeft politici, leiders en op de kast gejaagd. Zelfs de Republikeinen zijn fel tegenstander van het verzachten van sancties. Wat de beide heren precies gaan bespreken is niet duidelijk, net zo min of de sancties überhaupt aan bod komen. Maar de uitkomst van het gesprek geeft een belangrijke richting waar het beleid van Trump naar toe gaat in de komende vier jaren, zegt diplomatiek deskundige Robert van de Roer.

Vanavond in EenVandaag: brengt het gesprek tussen Trump en Poetin spanning, of juist ontspanning? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.