Op de campus van de universiteit van Californië in Berkeley braken gisteravond hevige protesten uit en hij moest zelfs gesloten worden. Reden: de komst van Milo Yiannopoulos, een Britse redacteur en columnist; volgens de demonstranten een extreemrechtse radicaal.

Yiannopoulos werkt bij onder andere Breitbart news, de website waar Steve Bannon de scepter zwaaide. Bannon is nu de belangrijkste adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij moest gisteren geëvacueerd worden, omdat de gemoederen op Berkeley hoog opliepen:

In 1964 was er op diezelfde campus de ‘Free speech movement’: Breitbart stelt nu in een artikel dat wat nu gaande is tegen de waarden van precies die beweging is.

President Trump speculeert op Twitter of fondsen voor de universiteit al dan niet moeten worden stopgezet:

Traditioneel wordt Berkeley gezien als een vrij linkse universiteit. En directeur Nicholas Dirks zegt dat de visie van Yiannopoulos ver af staat van de visie van Berkeley maar dat de vrijheid van expressie op de universiteit voor het gehele spectrum moet gelden.

In de nieuwstrend een reactie van Amerika-deskundige Willem Post.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.